"Srbiji još ne smemo dati zeleno svetlo za ulazak u EU"

Zagreb -- Bivši ministar pravosuđa Hrvatske smatra da se Srbiji ne sme dati zeleno svetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Fredex
Ilustracija: Depositphotos/ Fredex

Bivši ministar Dražen Bošnjaković je naime, u jednoj emisji na HRT-u, govorio o procesuiranju ratnih zločinaca. Rekao je da su u Hrvatskoj četiri specijalizovana suda za ratne zločine - u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, kao i četiri državna tužilaštva koja imaju specijalna odeljenja za procesuiranje ratnih zločina.

"Teško je u tim delima voditi postupak. Često su počinioci tih djela nedostupni, a i svedoci su nedostupni. To nisu laki dokazni postupci, teško je doći do dokumenata ili do svedoka", kazao je Bošnjaković.

Dodao je ipak i da na tome i dalje treba raditi.

U tom kontekstu pomenuo je i Srbiju, za koju je rekao da joj ne treba dati zeleno svetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava, a to znači da se suoči sa svojom prošlošću i sa svojom ulogom na ovim prostorima.

Smatra i da Srbija mora procesuirati ljude koji su činili ratne zločine. Rekao je i da se u Srbiji vode postupci rotiv jednog manjeg dela ljudi, ali da i to ide vrlo sporo i da je to premalo "za sve ono zlo koje je na ovim prostorima počinjeno".

"U procesu pregovora, Hrvatska se ne sme pomiriti s tim da Srbija ne procesuira sve ono što je moguće", naglasio je Bošnjaković pa dodao kako Hrvatska može blokirati pregovore i ponovio da svaka zemlja koja ulazi u EU, a tako je bilo i s Hrvatskom, mora dokazati da se temelji na vladavini prava.

Izjavio je i da su poruke koje su juče poslate, to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao izaslanika Verana Matića koji je kleknuo na Ovčari, a Boris Milošević bio u Koloni sećanja, poruke koje daju nadu da će odnosi biti bolji i da ćemo postići napretke.

On zaključuje i da je potrebno još vremena da se sve slegne i da pravda treba da bude zadovoljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu