"Potreban brz dogovor oko zajedničke politike azila"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je danas brzi dogovor o zajedničkoj politici migracije i azila u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.11.2020.

14:11

Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Pored nje, iza ovog zahteva stoje i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble.

"Rešenje koje bi sve 100 odsto zadovoljilo ne postoji", naglasila je Fon der Lajen na interparlamentarnoj konferenciji na temu migracije, na koju su pozvali Šojble i Saslo.

Ona je ukazala da migracija može biti dobra za Evropu, jer može doneti talente, ali samo ako se ispravno njome upravlja.

"Ukoliko to nije slučaj, migracija ima potencijal da deli", upozorila je Fon der Lajen.

Prema njenim rečima, neophodno je da se iz faze debate, koja je pokazala svu kompleksnost pitanja, uđe u fazu odluke.

Šojble je pohvalio od Evropske komisije predloženi paket za azil i migraciju, koji polazi od obavezujućih kvota raspodele izbeglica.

S tim u vezi je pozvao sve zemlje članice da prihvate da su azil i migacija zajednički zadatak.

Podvukao je da je neosporivo da je Evropa u obavezi da spašava ljudske živote i da onaj koji u to sumnja ne sme govoriti o Evropi zajedničkih vrednosti.

Evropa, kako kaže, mora dobiti mogućnost da brzo odlučuje koji imigranti u Evropi mogu ostati, a koji ne, te i vraćanje u zemlje porekla mora biti brzo sprovedeno.

Sasoli je u svom govoru ukazao na tragedije izbeglica koje su se dogodile u Mediteranu.

Predlog Evropske komisije, dodao je, je osnova na kojem je moguće graditi rešenje.

Sasoli je zatražio od zemalja EU da se više angažuju.

Ukazao je da je neophodno da se definišu legalni putevi zaštite.

"Legalni putevi imigracije radi rada su potrebni kako bi naše stanovništvo koje stalno stari moglo dalje da raste“, objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: