Komanesku: Integrisanjem Zapadnog Balkana, EU se dokazuje kao globalni igrač

Bivši ministar spoljnih poslova Rumunije Lazar Komanesku rekao je da potpuna evropska integracija zemalja na Zapadnom Balkanu nije samo interes EU.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

08:16

Komanesku: Integrisanjem Zapadnog Balkana, EU se dokazuje kao globalni igrač
Ilustracija: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tu se radi i o, kako je dodao, dokazivanju sposobnosti EU da deluje kao globalni akter.

"Ako vidimo povečano takmičenje u regionu između bitnih aktera izvan regiona poput Rusija i Kine, dovoljno je da shvatimo koliko je važno za zemlje na Zapadnom Balkanu da postanu članice EU", rekao je sinoć Komanesku na onlajn panelu "Stabilnost i prosperitet transatlantske zajednice" u okvirima "Beogradske NATO nedelje" u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS).

Kako je istakao, 17 godina posle Samita u Solunu i dalje ni jedna zemlja iz ovog regiona nije postala članica EU.

Međutim, Komanesku je dodao da su primetni i neki pozitivni pomaci poput odluke prošlog marta za početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i aktivnosti u okviru Berlinskog procesa, ali i u dijalogu Beograda i Prištine.

"Želim da naglasim da sa obe strane, odnosno i sa strane EU i sa strane svake zemlje u regionu postoji potreba da se uradi više. Zemlje kandidati moraju da osnaže svoje napore kako sami ali i u okvirima regionalne saradnje. Regionalna saradnja mora da bude intenzivirana u okvirima i Regionalnog saveta za saradnju, i Mini šengena, i zajedničkog regionalnog tržišta", objašnjava Komanesku.

Dodaje da je važno da zemlje na Zapadnom Balkanu koje imaju kandidatski status i pregovore za učlanjenje sa EU, budu saveznici i da podrže odluke EU, posebno one u kojima EU nastupa kao globalni akter.

"Kada je reč o EU, ona mora da nastavi sa naporima da podržava zemlje na Zapadnom Balkanu. To znači da EU mora da bude svesna činjenice da produbljenje integracije EU, koju neki članice vide kao top prioritet, mora da ide paralelno i istovremeno sa proširenjem EU, te da to budu simultani procesi. Važno je da EU članice ohrabruju zemlje u regionu", rekao je Komanesku.

Kada je reč o otvorenim pitanjima u regionu, kaže da države članice EU ne treba to da iskoriščavaju kao barijere, već da imaju pristup koji će omogučiti tim zemljama da nastave put ka EU integraciji.

Ali, dodaje, EU integracija regiona treba da ide zajedno sa očuvanjem i daljem osnaženjem transatlantskih veza.

"Imajući u vidu da je evropska integracija najveći prioritet za svih šest partnera na Zapadnom Balkanu, to dovoljno govori o značaju EU za njih", ocenio je Komanesku.

Zaključuje da, kada je reč o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu kako jugoistočne Evrope, tako i Zapadnog Balkana, sve to zavisi od unutrašnjih prilika, odnosno međusobnih odnosa zemalja na Zapadnom Balkanu, od neposrednog okruženja, važnosti regiona za globalne aktere, ali i važnosti EU i NATO za zemlje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: