Makron kritikuje: Savet bezbednosti UN ne donosi korisne odluke

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je Savet bezbednosti UN ocenivši da on trenutno ne donosi nikakve korisne odluke.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.11.2020.

11:33

Makron kritikuje: Savet bezbednosti UN ne donosi korisne odluke
Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

"Svi smo zajednički odgovorni kada neki postanu taoci u krizama multilateralizma, na primer poput SB UN", rekao je Makron za pariski magazin Gran kontinent.

On je pozvao evropske narode da pokažu veću nezavisnost.

"SAD će prihvatiti Evropljane kao saveznike jedinio ako sami sebe shvatimo ozbiljno i ako smo suvereni u našoj odbrani", rekao je Makron.

Povodom izbora u SAD, Makron je rekao da je promena administracije šansa da se radi na međusobnom razumevanju i shvatanju da Evropljani rade na izgradnji svoje autonomije, kao što to rade SAD i Kina.

Govoreći o aktuelnim problemima - koronavirusu, borbi protiv terorizma i klimatskim promenama, on je rekao da će se najbolje rešiti ako sarađujemo.

"Čak ako neki ljudi otkriju vakcinu, ako se ona ne distribuira celoj planeti, to znači da će se virus vratuiti u neke oblasti. U borbi protiv terorizma mi smo se zaglavili. Ne treba zaboraviti da više od 80 odsto žrtava islamskog terorizma dolazi iz muslimanskog sveta, kao što smo videli u Mozambiku nedavno", rekao je Makron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: