Ko je Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke?

Lider Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković, novi je gradonačelnik Banjaluke.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.11.2020.

13:06

Ko je Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke?
Tanjug/ AP Photo/Radivoje Pavicic

Nakon proglašenja pobede izjavio je da će zahvaljujući glasovima Banjalučana prvi put moći da uđe u Gradsku upravu, a da ga tamo ne čeka policija.

Stanivuković, 27-godišnji političar iz Banjaluke, pobedio je dosadašnjeg gradonačelnika iz redova SNSD Igora Radojčića, koji mu je čestitao na osvojenom rezultatu.

Rođen je 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluke i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), podaci su iz njegove biografije.

Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluke i sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta.

Na Opštim izborima 2018. godine se kandidovao ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu.

Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana „Budi drugačiji“ sa ciljem da, kako su naveli u programu, motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije.

Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je odmalena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara vlasti Milorada Dodika.

Dodik je priznao poraz njegove stranke u Banjaluci ne skrivajući razočaranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: