"Ne možete u EU, a da slavite Tita"

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva ponovila je da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

12:26

Getty Images/Chris McGrath

Ona je optužila Skoplje za širenje mržnje prema Bugarskoj.

"Ne možeš s jedne strane da želiš da si u EU i da demokratizuješ društvo, a u isto vreme da slaviš jednog od najmračnijih dikatora - Tita. Ako produžimo da zatvaramo oči pred faktom da ta država produžava onako kako su zamislili Tito i Staljin time pravimo posao Moskvi", rekla je Zaharieva.

Ona je to rekla dva dana pred sednicu ministara spoljnih poslova EU na kojoj bi trebalo da se razmatra i usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi, prema ranijim najavama, pregovori mogli da počnu da kraja godine.

Zaharieva je u intervjuu bugarskoj televiziji BTV (btvnovinite.bg) rekla da Skoplje ne sprovodi Dogovor za dobrosusedstvo i da "produžava sa mržnjom ka Sofiji", zbog čega, istakla je, ne postoji način da Bugarska kaže "da" za početak pregovora.

"Niko ne osporava njihovo pravo na samoopredeljenje i da nazivaju svoj jezik kako žele, ali se ne slažemo da to pravo treba da se zasniva na mržnji, krađi istorije i negiranju Bugarske i bugarskog jezika. Kako su krenuli, oni če početi da negiraju postojanje bugarske nacije", rekla je ona.

Bugarska se, istakla je, uvek dobro odnosila prema Severnoj Makedoniji i u svim teškim trenucima je davala ruku susednoj zemlji.

"Nastavićemo da im pomažemo i dajemo ruku. Mi kažemo 'ne' početku pregovora, a ne članstvu Severne Makedonije u EU. Ne verujemo da su u ovom trenutku spremni da ispune uslove za početak pregovra", rekla je šefica bugarske diplomatiije Ekaterina Zaharieva.

Ona je rekla da makedonska politika produžava da prati planove Tita i Staljina i da se time pravi usluga Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: