Vučić: Obezbeđeno 1.800.000 doza; prve vakcine pre kraja decembra VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji i naveo da se krenulo u potragu za vakcinama.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2020.

22:22

Vučić: Obezbeđeno 1.800.000 doza; prve vakcine pre kraja decembra VIDEO

"Ono što je najvažnije a tiče se zdravlja. Zajedno sa Vladom krenuli smo u potragu za vakcinama, da na najlakši način obezbedimo vakcine, da prvo umanjimo a potom prekinemo katastrofalne efekte koje korona ima", poručio je i dodao da je Srbija do sada obezbedila 1.800.000 doza vakcina protiv korone, a to će najverovatnije biti Fajzer

Objasnio je koje grupe su prioritetne za primanje vakcine.

"Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo do kraja januara dovoljno vakcina za zdravstveni sistem, vojsku i policiju, koji su najviše na udaru. Odmah za njima bili bi oni koji su već bolesni, kao i stariji. Na kraju sredovečni i mlada lica", kaže Vučić.

"Veoma važna poruka je da ćemo pre kraja decembra imati prve vakcine", dodao je.

On je danas bio na sastanku sa ambasadorima Kvinte i Semom Fabricijem.

"Sukob u Nagorno-Karabahu je pokazao kako jedan zamrznuti konflikt može da izraste u katastrofu. Mi moramo da izvučemo pouke iz onoga što se dešavalo devedesetih, ali i ovoga što se sada desilo. Ne treba da ostvimo zamrznuti konflikt našoj deci. Najvažnija pourka za nas je poruka mira i želje za nastavkom dijaloga sa Prištinom", kaže.

On je uputio apel Vladi Srbije da bude više pripadnika manjina u vladinom, kao i pokrajinskim aparatima.

"Ja sam bio za policijski čas"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će saslušati predloge Kriznog štaba šta treba preduzimati povodom epidemije koronavirusa, mada je on bio za policijski čas, a ne za polovična rešenja.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da je Krizni štab i do sada radio fantastično i da veruje u njihovo znanje i stručnost.

"Bio sam za policijski čas, a to zatvaranje od 6 do 6, to su polurešenja, koja više štete ekonomiji, a koristi neće doneti, ali saslušaćemo njih", rekao je Vučić na pitanje da li će krizni štab danas predložiti neke nove mere.

O situaciji sa koronavirusom u srpskim sredinama na KIM kaže da nije idealna i da je bila lošija nego u centralnoj Srbiji.

Dodao je da se najveći broj naših ljiudi na KiM najpre prijave u Kosovskoj Mitrovici, a iz Kosovskog Pomoravlja u lokalnu ambulantu, a onda idu u Niš, Vranje, Leskovac.

Napomenuo je da je u NIšu bio veliki pritisak zbog toga što dolaze građani sa celog juga Srbije i sa KIM.

Napomenuo je i da je u Kosovskoj Mitrovici otvorena PCR laboratorija, na šta je veoma ponosan i pozvao građane u pokrajini da budu pažljivi i da se čuvaju.

O medijima

"Ja samo želim da podsetim građane Srbije. ako poredite 2012. i 2020. koliko je Srbija napredovala demokratski - tada samo treći kana KCN-a nije bio u njihovom vlasništvu. VI danas na 55% TV aparata u Srbiji pod rednim brojem jedan i dva imate, ne opozicione, nego medije koji su 24/7 kampanja protiv mene. To je u redu. Pokažite mi u kojoj zemlji imate takav slučaj. O novinama da ne govorim. Ali im ne ide", kaže i dodaje:

"Suština je u tome da se mnogo toga prmenilo. Ono što je nekad bio liberalni svet postao je svet progonitelja".

Kako dalje navodi, za njega je potpuno normalno da njegovu poroducu dehumanizuju, ali kaže:

"Nemojte onda da budete licemeri".
View this post on Instagram

"Zajedno sa Vladom Srbije krenuli smo u potragu za vakcinama, da na najbrži moguæi naèin nabavimo najbezbednije vakcine za naše graðane, da umanjimo i prekinemo katastrofalan uticaj koji korona virus ima na život ljudi, ali i na našu ekonomiju. Pregovaramo sa svima i daæemo sve od sebe da obezbedimo što je moguæe više vakcina i da završimo borbu protiv korona virusa kao jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi. Veoma važna poruka za sve naše graðane je da æemo veæ pre kraja decembra imati prve vakcine u našoj zemlji. To je pitanje zdravlja nacije! Zdravlje i životi ljudi su najvažniji, ali moramo i da radimo i da vodimo raèuna o ekonomiji. Još jednom želim da èestitam i našem kriznom štabu, ali i lekarima, medicinskim sestrama i graðanima Srbije koji su se veoma disciplinovano ponašali. Srbija æe morati dalje da snaži vojno i ekonomski da bi mogla svoju zemlju da saèuva u svakom trenutku. Najvažnija poruka za nas je poruka mira i dijaloga, poruka želje da nastavimo razgovore sa Prištinom. Obavljamo pregovore sa predstavnicima razlièitih kompanija i njihov dolazak je od kljuènog znaèaja za našu zemlju, to bi mnogo znaèilo za srpsku privredu."- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ obratio se javnosti.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

"Spremni smo da kupimo granate iz Bugojna"

Svaki napredak BiH je dobar i za nas, a spremni smo da kupimo granate iz Bugojna, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića da se BiH naoružava i da je fabrika u Bugojnu napravila specijalne granate, što je pretnja svima koji misle da napadnu Bosnu.

Istakao je da je Srbija spremna na svaku vrstu saradnje, dodajući da postoji mogućnost saradnje na regionalnom nivou i zajednička prodaja municije širom sveta.

„Mi ne planiramo da ratujemo sa bilo kim. Da objašnjavam kakav je odnos snaga tu i ko je jači, ne mogu. A i nisu izbori za tri dana, kao što nekima jesu", zaključio je Vučić.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da je dobio jutros originalnu izjavu Izetbegovića i, ako je to oružje tako strahovito, kako Izetbegović kaže, on to ne vidi kao pretnju.

„Ako je to oružje strahovito, kako kažu, za razliku od njih to ne vidim kao pretnju, već sam sretan zbog njih. Mi smo spremni da pogledamo i kupimo to oružje ako je tako strahovito“, kazao je on.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da sarađuje sa fabrikom u Bugojnu, kao i sa drugim fabrikama oružja u BiH.

„Svaki napredak BiH za nas je dobar, za razliku od njih koji vide u svemu pretnju i želju da sa nekim ratujemo. Mi nemamo problem s tim“, naglasio je on.

"Mir je od ključnog značaja

"Za nas je važno da idemo u reforme, da se borimo za kompromisno rešenje, pa i ako ne možemo do njega da dođemo - da uradimo sve kako bismo izbegli konflikte, mir je od ključnog značaja", kaže.

Poželeo je uspešan i srećan rad, i ponovio da će se na Sretenje ove godine zahvaliti svima kojima nije u vanrednoj dodeli odlikovanja i ordenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: