Etiopske trupe zauzele aerodrom

Etiopske trupe zauzele su aerodrom u regionu Tigraj, tokom ofanzive protiv lokalnih lidera koji odbacuju vladu premijera Abija Ahmeda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pripadnici više snaga Tigraja predali su se tokom zauzimanja aerodroma u Humeri u blizini granice sa Sudanom i Eritrejom, a vojska je takođe zauzela put koji ide iz grada ka sudanskoj granici, prenela je televizija Fana. Rojters nije mogao da potvrdi ove navode niti da dobije komentar od pripadnika Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF).

Borbe u Tigraju započele su prošle srede nakon što je premijer pokrenuo vojne operacije kao odgovor na ono što je opisao kao napad lokalnih vlasti na savezne trupe, gde je prethodno uveo šestomesečno vanredno stanje i presekao internet i telefonske veze.

Tenzije eskaliraju od septembra, kada su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala "nelegalnim".

Na stotine ljudi izgubilo je život u sukobu, a eksperti strahuju da bi mogao da preraste u građanski rat, koji ne samo da bi ugrozio ekonomski razvoj i opstanak Etiopije, već bi mogao da destabilizuje čitav Rog Afrike, strateški region koji je jedan od najturbulentnijih delova sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu