Potpis na primirje izazvaće rat? Besni Jermeni upali u zgradu vlade; javio se Putin VIDEO

Građani Jerevana protestuju protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu. Oni su probili kordon snaga bezbednosti i upali u zgradu jermenske vlade.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.11.2020.

23:11

Default images

Prema onome što se može videti u prenosima lokalnih televizija na internetu, na ulicama se nalazi na hiljade ljudi, dok se u samoj zgradi vlade nalaze demonstranti. Demonstranti su, vidi se na snimcima, razbiili ulaze u zgradu vlade i provalili unutra.

"Na ulicama kriminalci i izdajnici"

Premijer Pašinjan se, inače, dok su protesti trajali, javio putem video-prenosa na Fejsbuku i poručio da nije bilo prostora za drugačiju odluku.

Istovremeno je, komentaršući proteste u prestonici, poručio da se radi o "pripadnicima kriminalnih grupa i saradnicima oligarha". Kako prenose lokalni mediji, Pašinjan je rekao da među njima "ima ljudi koji su krali od vojnika, od armije, nisu plaćali poreze i sada se pojavljuju da pričaju o izdaji".

"Mogu slobodno da se kreću i rade šta hoće, jer su gotovo sve naše snage na frontu, a sa njima i moja supruga i moj sin", naveo je on.

Premijer: Teška odluka

Prethodno je premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom potpisao prekid vatre. "Poštovani građani, braćo i sestre, lično za mene i za sve nas doneo sam veoma tešku odluku. Zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana sam potpisao izjavu o prekidu rata u Karabahu od 01.00", napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

On je naglasio da je potpisivanje izjave „zasnovano i na uverenosti da je u sadašnjoj situaciji ovo najbolje rešenje“.

„Ovo nije pobeda, ali nije ni poraz, sve dok sami ne priznamo da smo pobeđeni. Mi nikad ne priznajemo da smo pobeđeni i to treba da bude početak nove ere našeg nacionalnog jedinstva, obnove. Treba da analiziramo godine naše nezavisnosti, kako bismo planirali našu budućnost i ne bismo ponovili greške iz prošlosti“, izjavio je Pašinjan. „Borili smo se do kraja. Pobedićemo“, zaključio je jermenski premijer Pašinjan.

Rusija će poslati svoje mirovne snage u Nagorno-Karabah, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Rusije je objavio da prekid vatre nastupa u ponoć, te da Jermenija i Azerbejdžan treba da razmene ratne zarobljenike.

Jermenija i Azerbejdžan se sukobljavaju oko Nagorno-Karabaha, planinske oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

Putin: Vojske ostaju na svojim položajima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će, uprkos deklaraciji o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, jermenske i azerbejdžanske snage ostati na svojim položajima, kao i da je na teren upućena ruska mirovna misija, javlja TAS. "Republika Jermenija i Republika Azerbejdžan ostaće na položajima koje trenutno zauzimaju, duž kontaktne linije u Nagorno-Karabahu i duž koridora koji povezuje Nagorno-Karabah s Republikom Jermenijom", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i premijerom Jermenije Nikolom Pašanjanom.

On je dodao da je u Nagorno-Karabah poslat mirovni kontingent Ruske Federacije.

Alijev slavi

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u seriji objava na Tviteru pohvalio je "pobedničke oružane snage Azerbejdžana", koje su, kako je naveo, "oslobodile od okupacije" brojna mesta u Nagorno-Karabahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: