Protesti protiv karikatura Muhameda i Makrona FOTO

Hiljade senegalskih muslimana su danas demonstrirale u Dakaru protiv karikatura proroka Muhameda.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2020.

18:55

Protesti protiv karikatura Muhameda i Makrona FOTO
EPA-EFE/ MONIRUL ALAM

Oni su izrazili protest i zbog stava francuskog predsednika Emanuela Makrona u odbranu prava na satiru u ime slobode izražavanja.

Neki demonstranti su zapalili francusku zastavu kao i Makronovu sliku. Okupljeni su podržali bojkot francuskih proizvoda.

"Makron je udario na čitav islamski svet. Ako je svet u miru, to je zasluga muslimanske vere. Makrone, prezirem te", rekao je jedan od učesnika protesta.

Protesti u više muslimanskih zemalja se održavaju od 22. oktobra, kada je Makron obećao da će i dalje braniti pravo na crtanje karikatura. Francuski lider je to izjavio kao odgovor na ubistvo francuskog profesora istorije, kom je čečenski emigrant odsekao glavu nakon što je učenicima pokazivao karikature islamskog proroka.

Mnogi muslimani Makronove istupe vide kao neprijateljske prema islamu.

Senegal ima bliske veze s Francuskom, nekadašnjom kolonijalnom metropolom, a muslimani čine oko 95 odsto stanovništva.

Islam zabranjuje prikazivanje Muhameda.
EPA-EFE/ MONIRUL ALAM

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: