"Srbija važan i poštovan partner NATO"

Pomoćnica generalnog sekretara NATO zadužena za javnu diplomatiju Baiba Braže kaže da je Srbija vredan, poštovan i važan partner NATO.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2020.

12:13

Foto: Depositphotos/RailwayFX

Ona je rekla da je reč o pouzdanoj međusobnoj saradnji.

Braže je u intervjuu za portal European Western Balkans istakla da je saradnja NATO i Srbije u obostranom interesu, a inače zasnovana u mnogim oblastima i na komunikaciji na najvišem nivou.

“U Beogradu imamo vojnu kancelariju NATO za vezu od 2006. godine čiji je cilj jačanja partnerstva između NATO i Srbije, kao i pružzanje pomoći u bezbednosnom sektoru Srbije”, rekla je Braže i dodala da NATO i Srbija sarađuju zajednički kako bi bili spremni za prirodne nepogode poput poplava ili šumskih požara. Takođe, dodala je ona, NATO pomaže Srbiji u reformisanju snaga bezbednosti Srbije, kao i institucija.

“NATO trenira sprske vojnike za međunarodne mirovne misije, te smo u poslednjih 20 godina uložili milione evra kako bi smo pomogli Srbiji da uništi 230 tona zastarele munike”, rekla je Braže i naglasila da je partnerstvo zasnovano na obostranom interesu.

Kada je reč o pandemiji kovida, Braže naglašava da je reč o izazovu bez presedana za sve države, te da ima ogroman uticaj na građane i ekonomije.

“Pružamo potpuno podršku svima koji su pogođeni krizmom i duboko smo zahvalni onima koji su na prvim linijama u ovoj borbi”, rekla je ona i dodala da NATO i savezničke snage nastavljaju da igraju ključnu ulogu u pružanju civilnog odgovora na pandemiju putem jačanje društvenih kapaciteta kako bi bili otporniji.

Navela je da su saveznici sa preko 350 letova dostavili stotine tona hitnih potrebština drugim saveznicima i partnerima širom sveta.

“Skoro pola miliona vojnika pruža podršku u civilnom sektoru, izgradnjom preko 100 specijalnih bolnica, obezbeđivanjem granica i podrškom u testiranju”, kaže Braže i dodaje da je osnovan "poverenički fond", čiji je cilj pružanje hitno potrebne pomoći.

“Ovo će osigurati da kritična podrška stigne na pravo mesto,u pravo vreme”, naglasila je ona i dodala da je u međuvremenu NATO dobio veliku medicinsku pomoć iz SAD, Mađarske, Nemačke, kao i finansijsku pomoć u milionima evra iz nekoliko zemalja članica Alijanse.

Podsetila je da je krajem novembra NATO donirao stotine respiratora Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji i oko 1,5 miliona evra pomoći u medicinskoj opremi.

Na pitanje kako se NATO bori i doprinosi borbi protiv lažnih informacija, Braže kaže da se protiv lažnih narativa bore faktima, njihovim vrednostima, konkretnim akcijama, koje pokazuju spremnost i solidarnost NATO.

“Mi nastavljamo da radimo sa slobodnim i nezavisnim medijima, sa civilnim društvom, akademskom zajednicom, kako bismo osigurali da istina prevlada nad dezinformacijama", rekla je Braže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: