Od studenta, preko uniforme, pa do odela uz pomoć Medlin Olbrajt

Priština -- Zasluge za "uskakanje" Hašima Tačija u odelo političara iz terorističke uniforme pripisuju se bivšoj državnoj sekretarki SAD Medlin Olbrajt, pišu mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Olbrajtova je, podseća se, na toj funkciji bila od 1997. do 2001. godine.

Krajem 1999. Taći je izabran za šefa Partije za demokratski napredak, koja je ubrzo preimenovana u Demokratsku partiju Kosova (DPK), a čije je lidersko mesto napustio kada je izabran za predsednika privremenih institucija pre četiri godine, podsežaju Novosti.

U januaru 2008. Tači je postao premijer i već sledećeg meseca, 17. februara, usvojena je deklaracija o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. Premijer je bio i u periodu od 2011. do 2014, a na dužnost predsednika stupio je 7. aprila 2016.

Tokom pregovora o budućem statusu Kosova 2005-2007, koje je predvodio Marti Ahtisari, bio je deo prištinske delegacije. Kada je postao predsednik preuzeo je ulogu glavnog pregovarača Prištine u dijalogu kojem predsedava EU.

Srpski sud u Prištini osudio je Tačija 1997, u odsustvu, na deset godina zatvora zbog terorizma. Iako je prethodnih godina bilo inicijativa nevladinih organizacija da Tači poseti Beograd, zbog ove presude to nije bilo moguće, jer bi on morao da bude uhapšen.

Tači je od 1994. do 1998. živeo u Švajcarskoj, koja mu je dala politički azil, i tamo je studirao političke nauke i istoriju na Univerzitetu u Cirihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu