Kurc tražio veća ovlašćenja i zapretio: Nećemo dopustiti

Sebastijan Kurc zatražio je na sednici parlamenta Austrije zakonske promene koje bi bezbednosnim službama dale veća ovlašćenja u borbi protiv terorizma.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 05.11.2020.

14:52

Kurc tražio veća ovlašćenja i zapretio: Nećemo dopustiti
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

"Bezbednosne službe ne raspolažu uvek pravnim sredstvima za praćenje i sankcionisanje islamskih ekstremista i ostalih osoba koje predstavljaju opasnost", rekao je kancelar Austrije na vanrednoj sednici donjeg doma austrijskog parlamenta, Nacionalnog veća, povodom terorističkog napada u Beču u ponedeljak.

"Moramo se boriti protiv neprijatelja"

Kurc je zatražio hitnu reformu Saveznog odeljenja za zaštitu ustavnog poretka koji se bavi osobama potencijalno opasnim po austrijsko društvo, ali nije detaljno naveo o kakvim promenama je reč.

Objasnio je da u Austriji neće biti dopušteno postojanje "paralelnih društava" iz kojih proizlaze "ekstremisti koji ubijaju nedužne".

"Mi se moramo odlučno i beskompromisno boriti protiv neprijatelja našeg slobodnjačkog društva", rekao je Kurc pred Nacionalnim većem i najavio da se ne sme dopustiti podela društva na hrišćane i muslimane, ili na Austrijance i migrante.

Podsećamo da je napadač, Austrijanac albanskog porekla Kujtim Fejzulaj, u ponedeljak u Beču ubio četiri osobe. On je pre skoro godinu dana pušten iz zatvora u kojem je boravio zbog pokušaja odlaska u Siriju, gde se nameravao pridružiti pripadnicima terorističke Islamske države.

Iz zatvora je pušten zbog toga što su nadležne službe zaključile da on ne predstavlja opasnost.

Na udaru kritika su se našle i austrijske obaveštajne službe, koje nisu reagovale nakon dojave slovačkih kolega da je Fejzulai u Slovačkoj nameravao da nabavi municiju za automatsko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: