Potvrđeno: Napadač iz Beča je iz Severne Makedonije, stigao zahtev u Skoplje

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio je da je napadač koji je izvršio teroristički napad u centru Beča poreklom iz Severne Makedonije

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.11.2020.

09:17

Potvrđeno: Napadač iz Beča je iz Severne Makedonije, stigao zahtev u Skoplje
Foto: Tanjug/AP Ronald Zak

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

On je, agenciji APA, rekao da je terorista imao austrijsko i severnomakedonsko državljanstvo.

Ministar je naveo i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 meseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti, potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Prethodno je glavni i odgovorni urednik magazina "Falter" Florijan Klenk objavio da je napadač Albanac poreklom iz Severne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Beču.

"Bio je opremljen lažnim bombaškim pojasem, jednom automatskom puškom, pištoljem i mačetom, oružjem kojim je izvršio gnusni napad na nedužne građane", naglasio je Nehamer.

On je preneo da su sprovedeni pretresi u okruženju napadača, konkretno pretres 15 stanova, te da je uhapšeno više lica.

Glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florijan Klenk objavio je ranije da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.

"On se zove Kurtin S., rođen je 2000. godine u Beču, gde je i odrastao. Albanskog je porekla, a njegovi roditelji su iz Severne Makedonije i nemaju nikakve veze sa islamizmom", napisao je ovaj poznati austrijski istraživački novinar na Tviteru.

Makedonski MUP dobio zahtev za saradnju s policijom Austrije

Austrijska policija je preko Evropola dostavila zahtev policiji u Severnoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi s terorističkim napadom u Beču u kojem je jedan od napadača poreklom iz Tetova, saopštio je makedonski MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije dobilo je zahtev od austrijske policije, a i ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio je da je napadač koji je sinoć izvršio teroristički napad u centru Beča poreklom iz Severne Makedonije.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je policija ubila, bio star 20 godina, da je makedonskog porekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: