Policajcu opet novo suđenje za lažne pasoše kriminalcima

Vrhovni kasacioni sud usvojio je zahtev za zaštitu zakonistosti branilaca policajca iz Užica Rajka Šimšića (36).

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.11.2020.

13:11

Policajcu opet novo suđenje za lažne pasoše kriminalcima
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Sud je ukinuo presude kojima je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog optužbi da je sa, već osuđenim, pripadinicima organizovane kriminalne grupe, učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce.

Istom odlukom, iz septembra 2019. godine, VKS je naložio da mu se kompletno suđenje ponovi pred Specijalinm sudom u Beogradu, koji ga je 22. januara ove godine ponovo osudio na zatvorsku kaznu od tri godine zatvora.

Međutim, i tu novu prvostepenu presudu, sada je ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i vratio predmet na ponovno suđenje, objavljeno je na sajtu tog suda.

Šimšiću će se zbog toga ponoviti prvostepeno suđenje pred Specijalnim sudom.

"Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka imajući u vidu da se zasniva na dokazu na kome se po odredbama Zakona o krivičnom postupku ne može zasnivati, te da presuda nema razloge o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni", navodi se u presudi.

Šimšić se tereti za krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

U ovom slučaju su ranije pravosnažno osuđeni organizator grupe Darko Karaičić i nekoliko pripadnika grupa jer su za novcanu nadoknadu od 4.000 do 16.000 evra osobama koje su bile "zainteresovane za nabavku originalnih biometrijskih javnih isprava Srbije, lične karte i pasoša, sa lažnim ličnim podacima, nabavili radi upotrebe lažne javne i druge isprave na kojima su se nalazili lažni licni podaci drugih lica".

Grupa je pohapšena u maju 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: