"Ime će mu biti ispisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji" VIDEO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej obratio se na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici.

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2020.

13:08

EPA/ ANDREJ CUKIC

On je pozdravio sve prisutne i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nije ni malo slučajno što je blaženopočivšeg Amfilohija njegova verna pastva i prijatelji ispraćaju na ovaj najvažniji put u ljudskom životu samo jedan dan od Svetog Petra Cetinjskog. Nije li ovo znak velike duhovne sličnosti dve važne ličnosti", upitao je on.

Kazao je da je to velika uteha svima čija su srca ispunjena žalošću zbog ispraćaja mitropolita Amfilohija.

"Ako uporedimo vreme i prilike u kojima su delovali mitropoliti Sveti Petar Cetinjski i Amfilohije, obojica su se hrabro borili za opstanak pravoslavne vere. Mitropolit Amfilohije se pri ustoličenju susreo sa mnogim neslućenim problemima i krajnje teškim stanjem", kazao je Irinej.

Podsetio je da je tada većina hramova bila pretvorena u torove za stoku, bez monaštva i sveštenika.

"Bezbožnička ideologija likovala je u svojoj svemoći, duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Upornim trudom i naporom mitropolit Amfilohije je apostolsom revnošću krčio korov", rekao je Irinej.

On je za mitropolita Amfilohija rekao da je bio pokretač obnove crkve, te da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.

"Nadamo se da će svojim molitvama pred licem božijim izmoliti da se problemi u Crnoj Gori reše na najbolji način za SPC i narod u Crnoj Gori", kazao je on.

Irinej je izrazio nadu da će narod nastaviti putem mitropolita Amfilohija.

"Kao amanet je ostavio svojoj vernoj pastvi ljubav prema Kosovu i MetohijI", kazao je on.

"Neka je blažen put na koji danas odlaži duša našeg mitropolita Amfilohija, velikog čoveka našeg vremena i velike ljubavi prema Hristovoj crkvi i svim drugim narodima. Neka ga Gospod primi", poručio je Irinej.

Bečić: Nadam se da si poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dela svog naroda

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da stoji ume svih koji su birali novu vlast i da se u ime njih zahvali i oprosti sa mitropolitom Amfilohijem.

"Opraštam se od tebe vladiko verujući da se nikada nećemo rastati. Nadam se da si poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dela svog naroda", poručio je Bečić nad odrom Amfilohija.

Kazao je da je Amfilohije branio i odbranio crkvu tako da je svima napred oprostio.

"Kao morački sin bio si oštar u izražaju, a blag u postupanju. Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko uraditi, a sve podariti, toliko sagraditi, a sve pokloniti mogu samo veliki i besmrtni", rekao je Bečić.

On je podsetio na telegram saučešća beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića koji je podsetio da je Amfilohije beogradsku džamiju branio od huligana

"Večan ti mir i spokoj mitrolpolite, počivaj u našoj Podgorici, našoj Crnoj Gori, najlepšoj zemlji na svetu. Čuvaj nam i blagosiljaj našu Crnu Goru. Živelo pomirenje, živela Crna Gora", poručio je Bečić.

Krivokapić: Tvoje delo nam je zavet

Mandatar nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je danas litija svih litija koje su se slile sa svih krajeva, te da je i danas predvodi mitropolit Amfilohije.

"Pogledaj još jednom na narod svoj mili mitropolite", rekao je on.

On je rekao da je svaki susret sa Amhilohijem bio učenje, te da mu je najlepši susret bio nakon izbora u Crnoj Gori i zagralj nakon izbora u Crnoj Gori.

"Reči koje si rekao tada neka odzvanjaju svim srcima, rekao si - blago meni", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je u pitanju izuzetan gubitak za narod i sve pravoslavlje.

"Stoji rame uz rame sa Svetim Petrom Cetinjskim i Njegošem. Tako će ubuduće tri jerarha Crne Gore da se slave tri dana uzastopno", poručio je Krivokapić.

"Sveti vladiko, tvoj odlazak je žrtva i zalog budućnosti, a tvoje delo zavet. Oprosti svima nama ako smo te čime uvredili, kako si se za života molio za nas, ne prestaj se moliti", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: