Bećkovićev potresan govor: Nadao sam se da ćeš ti mene sahraniti VIDEO

Podgorica -- Pesnik Matija Bećković kazao je da se nadao da će mitropolit Amfilohije sahraniti njega.

Izvor: B92
Podeli
EPA/BORIS PEJOVIC
EPA/BORIS PEJOVIC

"Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina i tome se svako od nas nadao, ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umeti onako kako bi on mogao i umeo", rekao je Bećković.

"Već sam video njegovu ikonu. Dva Sveta Petra, a treća najsnažnija stena bio je mitropolit Amfilohije Radović, a sva trojica nisu bili manje verni Hristu od apostola Petra, postolja i kamena Hristove crkve", kazao je Bećković.

On je rekao da velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava, proslavlja i uveličava, a samo sitne duše i njihova nedela poništava.

"Danas počinje drugi, novi večni život Amfilohija Radovića", kazao je Bećković.

Bećković je rekao da je "Amfilohija Gospod pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo".

"Da ga je pozvao ranije ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više moći da učini više za svoj narod i crkvu, a ne na zemlji gde je sve učinio. Nova preporođena Crna Gora počinje od A. Zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo, a on i nebo se raduju. Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju, tako je Amfilohije u naše dane pogubio koronu, ne samo kao bolest, već kao virus bratske mržnje", kazao je on.

Kako je rekao, Amfilohije nije bio samo čovek već svečovek.

"Preklinjao je i pozivao na pomirenje u jedinoj zemlji na svetu u kojoj ima antifašističih a nema fašističkih jama", kazao je on.

"Bio je kosovski junak koji se ispeo na kosovski vis i golim rukama sahranjivao kosovske mučenike i do zadnjeg daha preklinjao da ne zaboravimo kosovski mit i jednom datu reč. Kosovo je nebesko rešenje srpskog pitanja", poručio je Bećković.

"Iz bratskih rana grobova i bezdana, grunuo je na svetlost dana mladi i lepi život Crne Gore, Crna Gora je rešila da ozdravi", rekao je on.

Nad odrom mitropolita Amfilohija čulo se još jednom "ne damo svetinje".

"Srećan put kažemo mi, a nebesa uzvraćaju dobrodošao Amfilohije", zaključio je Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu