Engleska uvodi karantin - van kuće samo zbog škole, posla i nabavke

Britanski premijer Boris Džonson je najavio da će u Engleskoj u četvrtak iza ponoći stupiti na snagu mere karantina na teritoriji čitave zemlje

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Pročitajte još:

UŽIVO Zatvara se Evropa

Kako je naveo, ta mera se uvode pošto je broj obolelih od kovid 19 u Velikoj Britaniji premašio milion.

Džonson je kazao da će Englezi moći da idu samo u škole, prodavnice i na posao.

Nakon što su lokalni mediji preneli da se očekuje uvođenje mera karantina, premijer Velike Britanije održao je konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio ove navode.

Premijer je rekao da će u Engleskoj u četvrtak iza ponoći biti uveden karantin, koje će ostati na snazi do 2. decembra, preneo je Rojters.

Građani će smeti da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao i u školu, radi kupovine osnovnih životnih namirnica i lekova, brige o ugroženima i rekreacije.

Prehrambrene prodavnice, apoteke, škole i univerziteti ostaće otvoreni. Kafići i restorani biće zatvoreni, a radiće samo oni objekti koji isporučuju porudžbine za poneti. Sve trgovine na malo koje ne prodaju osnovne životne namirnice biće takođe zatvorene.

Vlada je odlučila da ponovo uvede mere pomoći radnicima, pa će tako oni koji privremeno budu ostali bez posla zbog mera karantina primati 80 odsto plate.

Velika Britanija ima najveći broj preminulih od kovid-19 u Evropi, dok naučnici predviđaju da bi zemlja mogla da se suoči sa više od 80.000 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti, koliko predviđa najgori scenario.

U zemlji je danas zabeleženo preko 20.000 novoozaraženih i više od 300 smrtnih slučajeva usled zaraze koronavirusom, a do sada je preminulo 46.555 ljudi.

strana 1 od 647 idi na stranu