Veliki broj vernika: Oglasio se i princ Nikola Petrović Njegoš; "Đedo, dogodine na Lovćenu" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u nedelju sahrani mitropolita Amfilohija.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2020.

12:03

Veliki broj vernika: Oglasio se i princ Nikola Petrović Njegoš;
FOTO TANJUG/ MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Sahrana će se održati u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

To će biti prvi put da Vučić ide u Crnu Goru, otkako je na visokim pozicijama.

On je to potvrdio oglasivši se putem Instagrama.

"Za nekoliko sati putujem u Podgoricu. Prisustvovaću sahrani Mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori", napisao je Vučić.

Pored Vučića, dolazak je najavio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Prethodno je vladika Joanikije kazao da sa na sahranu ne zove, jer je takav običaj, ali da je dužan da kaže svoj stav i da blagonaklono gleda na eventualni dolazak Vučića u Podgorici i istakao da narod to želi.

"Pošto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posjetio Crnu Goru, mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih, nego do sada, i boljih odnosa između Srbije i Crne Gore što je nasušna potreba i želja naroda iz obje zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni događaj, a od strane crkve bit će svi rado viđeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste sa njim isprate u bolji svijet ovog novog Božjeg ugodnika", rekao je vladika Joanikije. Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upokojio se u petak ujutru.

Danas se u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog služena je liturgija, te se okupilo više hiljada vernika.

Nakon lituargije, počeo je ispraćaj tela Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, a u 14 časova će biti prenet u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Patrijarh Irinej će 1. novembra sa više arhijereja više crkava služiti liturgiju. Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana.

Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - navedeno je u saopštenju.

Zbog smrti Amfilohija, zastave u gradovima Boke Kotorske spuštene su na pola koplja.

Ambasada: Značajan dolazak najviše delegacije Srbije

Ambasda Srbije u Podgorici saopštila je danas da je prisustvo najviše delegcije iz Srbije na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici u nedelju od izuzetne važnosti s obzirom na ulogu i značaj koji je mitropolit imao za srpski narod, Crkvu i državu.

To je saopštio ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović na svom Fejsbuk profilu.

Poslednji ispraćaj Amfilohija na magistrali ka Podgorici

Duž magistralnog puta Cetinje - Pogorica vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Društvenim mrežama kruže snimci tog poslednjeg isprćaja.

Prethodno je u Cetinjskom manastiru održana liturgija, a potom i poslednji oproštaj sveštenstva i vernika koji su u kolonama čekali da uđe u manastirsku portu.

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen sutra u kripti hramam Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a do tada će kovčeg, koji je pokriven providnim poklopcem, biti izložen u hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.

Veliki broj vernika i građana pred hramom u Podgorici

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dopremljen je danas u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja, ispred kojeg se okupio veliki broj vernika i građana kako bi odali poslednju poštu.

Na društvenim mrežama i nekim portalima je prenos uživo iz hrama Hristovog vaskrsenja, a građani su pozvani da u miru i redu odaju poslednju poštu mitropolitu.
Okupljeni građani pokušavaju da priđu odru i dodirnu posmrtne ostatke, a među njima je i dosta žena sa malom decom.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita biće u hramu do sahrane sutra ujutru.

Mitropolit će po sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti hram Hristovog vaskrsenja, liturgiju će služiti patrijarh Irinej sa arhijerejma SPC i drugih pomesnih crkava.

Kovčeg je u Podgoricu dopremljen s Cetinja gde je prošle noći održano bdenja, a zatim jutrošnja liturgija i mimohod građana.

Iz DPS apel građanima da se pridržavaju propisanih mera

Opoziciona Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića smatra neodgovornim način na koji građani i verni narod manifestuju tugu zbog smrti mitropolita Amfilohja, a posebno su zabrinuti ponašanjem mandatara Zdravka Krivokapića za kojeg kažu da svojim aktvnim učešćem ne prepoznaje trenutak da utiče na svest građana o opasnosti takvog ponašanja.

U saopštenju se navodi da "tuga i izrazi poštovanja i uvažavanja prema verskom poglavaru SPC ne smeju da se pretvore u neodgovornu euforiju u kojoj je sve dozvoljeno".

Krajnje neobičnim smatraju to što će, kako kažu, Javni servis svih građana Crne Gore direktno prenositi sahranu mitropolita, koja može biti rizična za zdravlje ljudi, što je kažu direktno kršenje mera NKT.

Za Krivokapića kažu da se ponaša suprotno onom što se "očekuje od nekog ko treba da bude na čelu vlade građana svih vera i nacionalnosti".

"On svojim javnim objavama na društvenim mrežama nastupa isključivo sa pozicija propagatora religije i posvećenog vernika jedne crkve u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju u kojem DPS poziva one koji su uključeni u organizaciju ispraćaja mitropolita SPC da imaju u vidu, sve izazove, a pre svega zdravstvene koje prate jedan ovakav događaj.

"Apelujemo na sve da uvaže i razuman poziv građanima iz Mitroplije od juče da se pridržavaju propisanih mera, koji u potpunosti korespondira sa ovim našim upozorenjem", dodaje se u saopštenju. Princ Nikola Petrović Njegoš uputio je povodom smrti Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija saučešće Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Smrt Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića za Crnu Goru predstavlja gubitak jedne značajne ličnost trodecenijskog duhovnog i političkog života naše zemlje. Uprkos polemikama, bio je čovek od vere, ubeđenja, predanosti i ostajem uveren u to da je bio iskreno vezan za Crnu Goru i njene tradicije", kazao je princ u telegramu.

Kako je naveo, bratski deli tugu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i njenim vernicima i upućuje iskreno saučešće i njegovim najbližima.

"Nadam se da će ovi trenuci zajedništva i predanosti pomoći da prevaziđemo sukobe, podele i nepravde koje decenijama truju crnogorsko društvo. Naša budućnost može biti samo zajednička u međusobnom poštovanju i toleranciji svih različitosti i religija", poručio je princ Nikola.

Jusufspahić: Hrabri Amfilohije 2004. branio Bajrakli džamiju

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je saučešće povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, i podsetio da je, kako je naveo, hrabri Amfilohije branio Bajrakli džamiju u događajima 2004. godine u centru Beogradu.

"Kada su huligani palili našu džamiju i kada je falilo pametnih i mudrih glava, tada je poštovani i hrabri mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović stao ispred razuzdane mase braneći dobro od zla u svima nama", napisao je na svom Tviter nalogu Jusufspahić.

On je u objavi naveo: "Bogu pripadamo i Njemu se vraćamo. Iskreno saučešće".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak ujutru u KC Crne Gore u Podgorici usled komplikacija izazvanih korona virusom.

Sahrana mitropolita biće obavljena sutra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Građani se u mimohodu opraštaju od mitropoita Amfilohija

Nepregledna masa ljudi okupila se danas na platou podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, gde čeka da oda poslednju poštu preminulom arhiepiskopu cetinjskom i mitroplitu crnogorskom primorskom Amfilohiju.

Sveštenstvo, verni narod i građani, među kojima i majke sa malom decom u naoručju, u mimohodu kraj odra celivaju i dodiruju kovčeg preminulog mitropolita.

Posmrtni ostaci mitropolita Amfiloija, koji je preminuo juče ujutru u podgoričkom Kliničkom centru, dopremljen je oko 14,30 sati u hram Hristovog vaskrsenja, gde će sutra, po sopstvnoj želji, biti i sahranjen.

Scene ispraćaja mitropolita na poslednji počinak mnogi su na društvenim mrežama nazivaju "biblijskim", jer umnogome prevazilaze one koje su proletos i letos zabeležene na masovnim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a koje je pokrenuo i predvodio Amfilohije.

Kovčeg je u Hram dopremljen iz Cetinjskog manastira, gde je jutros održana liturgija, a potom i mimohod građana.

U Cetinjskom manastiru kovčeg sa telom mitropolita bio je izložen u istoj prostoriji gde su i mošti svetog Petra cetinjskog, kojeg danas slavi Srpska pravoslavna crkva.

Na magistralnom putu od Cetinja ka Podgorici vozilo sa kovčegom mitropolita u tišini su duž ceog puta ispratili građani.

Snimci i fotografije svedoče da su građani u velikom broju na kolenima dočekli kovčeg mitropolita, koji će u kripti podgoričkog hrama biti sahranjen sutra ujutru.

Brojni telegrama saučešća Mitrpoliji, sveštenstvu i verujućiem narodu stižu iz celog sveta, što svedoči koliko je mitropoit Amfilohije bio voljen i poštovan.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je nad odrom vladike Amfilohija kazao da oseća i radost i tugu.

"Tugu zato što odlazi od nas ljudi, ali radost zato što osećamo da je u nama, u našim bićima, u našim srcima”, rekao je vladika Sergije.

Na ispraćaju iz Cetinjskog manastira, gde je na tronu svetog Petra cetinjskog proveo tri decenije, od mitropolita sa oprostio predsednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović, koji je kazao da je Mitropolit za to vreme ispisao najsvetlije stranice u osamstogodišnjoj istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve.

"Uveren sam, dragi oče Amfilohije, da si smrću smrt pobedio, da si smrću Crnu Goru ujedinio i da i danas iz tvog ćivota, ispred ćivota svetog Petra cetinjskog, čiji praznik danas slavimo, pozivaš još jednom i bezbroj puta tvoje Crnogorce na mir ljubav i slogu, kao što si ih pozivao svih ovih godina u svim liturgijskim besedama!”, rekao je Radusinović.

Poruka mitropolitu: Ðedo, dogodine na Lovćenu

Na jednoj podgoričkoj višespratnici u blizini hrama Hristovog vaskrsenja, gde će sutra biti sahranjen mitropolit Amfilohije, razvučen je transparent sa njegovom fotografijom i porukom:"Ðedo, dogodine na Lovćenu!".

Godinama unazad mitropolit je u svojim besedama poručivao da na Lovćenu treba vratiti Njegoševu kapelu da bi, kako je kazivao, sa Crne Gore bilo skinuto prokletstvo.

To je bila mitropolitova želja i namera, uveren da će to doživeti i da ga u tome niko neće moći da spreči.

Bio je uveren i da će obnova Njegoševe kapele na Lovćenu doprineti unutrašnjem pomirenju naroda i naroda i vlasti u Crnoj Gori.

"I danas su mošti njegove (Njegoševe) na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove crkvu svetog Petra cetinjskog, njegovog strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore”, govorio je Amfilohihje u maju prošle godine.

Njegoševa kapela srušena je u leto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.

Petar Drugi Petrović sagradio je 1846. godine crkvu na Lovćenu posvetivši je svom, takođe slavnom, stricu Petru Prvom, potonjem Svetom Petru Cetinjskom.

Pet godina kasnije vladika i pesnik testamentom je ostavio amanet da u toj crkvi bude sahranjen, ostavljajući prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena.

Želja mu je ispunjena četiri godine kasnije, pošto je 1851. godine po upokojenju najvećeg pesnika slovenskog juga, na vrhu Lovćena bilo strahovito nevreme, pa je privremeno sahranjen na Cetinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: