Vučić: Ne bih pristao na ekspertsku vladu; "Čim Srbija jača, onda nismo dobri i vodimo hegemonističku politku"

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da se Srbija ne meša u sastav vlade Crne Gore.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2020.

23:00

Vučić: Ne bih pristao na ekspertsku vladu;
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"To se mešaju neke druge zemlje, ali njima to ne smeju da kažu", naveo je Vučić i dodao da se sve svodi na to da se suzbije bilo kakav uticaj Srbije i da se o tome stalno govori.

Vučić je kazao da ga u Crnoj Gori jedni optužuju da vodi velikosrpsku prolitiku, a drugi da je nešto izdao.

"I jedno i drugo su notorne neistine", poručio je on i dodao da je na to već navikao, a što ljudi u Srbiji i te kako dobro već znaju.

"Sve se svodi na to da se govori o stalnoj ugroženosti mnogih u regionu od strane Srbije. To su notorne neistine. Treba da nas vode do sledećeg, a to je da je Srbija dobra kada je slaba i bez uticaja, bez ekonomske snage. Ako krene da jača i postane snažnija, onda imamo problem sa time da nikome Srbija nije dobra i vodi hegemonističku politku", naveo je Vučić.

Kako kaže, Srbija nije rekla ko treba da budu ministri u novoj crnogorskoj vladi, kao ni ko treba da bude premijer - "niti bilo šta".

Ističe da je večeras u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem rekao da u životu ne bi podržao manjinsku vladu, niti ekspertsku vladu. "Oni su mi rekli da će da podrže vladu Kneževića, iako u njoj ne učestvuju. Rekao sam super. Donosite odluke, ja se ne mešam u to. To pokazuje koliko Srbija nema uticaj, jer da ste mene pitali da li bih na takav način bilo koju vladu podržao, ja ne bih. To je njihova stvar", naveo je Vučić.

Na pitanje kako bi izgledalo da se u Podgorici susretne sa Đukanoviće i Markovićem, Vučić kaže da će se sresti sa Krivokapićem i Đukanovićem, jer su to najviši zvaničnici Crne Gore.

Upitan da li bi smrt Amfilohija mogla da se odrazi na položaj SPC u Crnoj Gori i na srpski narod, Vučić je rekao da ćemo to tek da vidimo.

"Verujem da će i naša srpska crkva mudro vođena rukom patrijarha Irineja i vladika uspeti da dodatno podigne energiju srpskog naroda i želju da ostanu svoj na svom sa narodom sa kojima nose isto prezime", kazao je Vučić i dodao da veruje da će iz rada Amfilohija moći da se izvuče mnogo pouka.

Vučić je rekao da Srbija hoće najbolje moguće odnose za Crnoj Gori, ali da im se neće izvinjavati za svoje političke stavove, kao ni zbog toga što Srbija brže napreduje.

Upitan da li je njegova odluka da dođe u Crnu Goru bila hrabra, Vučić je rekao da je to bila njegova dužnost i da ne misli da je bila posebno hrabra.

"Da obavljate dužnost predsednika Srbije, da se niko ne naljuti, ja mislim da je izueztno odogovorno i da budete predsednik kućnog saveta, ali da budete predsednik Srbije potrebno je za nijansu više odgovornosti i ozbiljnosti. To nema veze sa hrabrošću. Obaveza naša, čini mi se da to pokazuje bliskost Srbije i Crne Gore i zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda", rekao je on.

Dodao je da su to stvari koje su za nas od presudnog značaja.

"Amfilohije ostavio dubok trag u srpskoj savremenoj istoriji"

Vučić je ponovio da je mitropolit Amfilohije ostavio dubok trag u srpskoj savremenoj istoriji.

On je kazao da za to zaslužuje poštovanje najviših organa Srbije i srpskog naroda.

"Mi znamo koliko je veliki i važan bio, ličnost izuzetne harizme, fantastične borbenosti, čovek koji je čitavo jedno podneblje obeležio, kazao je Vučić.

Dodao je da je on čovek koji je uspeo da mnogo više od same Crne Gore veže za sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: