Upozorenje Kliničkog centra Vojvodine: Rapidno se punimo; Javio se i "Mišović": Skoro puni

Novi Sad -- U Kliničkom centru Vojvodine se rapidno povećava broj ambulantnih pregleda i prijema na lečenje pacijenata obolelih od Covid-19, saopšteno iz te ustanove.

Izvor: Tanjug
Podeli
vilevi/depositphotos/ilustracija
vilevi/depositphotos/ilustracija

Kako navode, Klinički centar Vojvodine veoma brzim tempom puni svoje kapacitete i dodatno opterećuje resurse.

Sve to pokazuje da Srbija ulazi u veoma nepovoljan period u postojećoj epidemiji Covid-19 virusne infekcije.

KCV apeluje zato na grajdane da se pridržavaju mera za sprečavanje prenosa i širenja virusne infekcije, što podrazumeva nošenje zaštitnih maski, održavanje odgovarajuće distance između ljudi, rednovno pranje i dezinfekciju ruku, izbegavanje okupljanja ljudi u većem broju u zatvorenom prostoru.

"Mišović" skoro pun

Načelnica anestezije Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" Duška Ignjatović kaže da su u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju 174 kovid pozitivna pacijenta.

"Skoro su popunjeni svi kapaciteti koje smo ostavili za kovid pozitivne pacijente. Više od 20 pacijenata već imamo u jedinici intenzivne nege i oni su na nekoj vrsti mehaničke ventilacije", rekla je Ignjatović za TV Pink.

Ona je podsetila da bolnica Dragiša Mišović od 1. oktobra radi u dualnom režimu, da zbrinjavaju i kovid pacijente, ali i pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti, a koji nisu zaraženi.

Napominje da je oko 200 kreveta izdvojeno za kovid pacijente i da zbrinjavaju bolesnike sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Prosek pacijenata koji se leče u Mišoviću u ovom talasu je 57 godina i ima malo više muškaraca nego žena, odnos je 60 prema 40.

Upitana da li je sada virus ojačao i da li izaziva ozbiljnije komplikacije, Ignjatović je navela da od ukupnog broja zbrinutih pacijenata oko 10 odsto je u jedninici intenzivnog lečenja, u junu i julu u jedinicama intenzivne nege bilo 40 odsto od ukupnog broja zbrinutih pacijenata kod njih.

"Još je rano da govorimo o tome, videćemo narednih dana", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu