Lukašenko preti

Moskva -- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukšenko kaže da naoružane jedinice milicije treba pojačati, dok vlasti pokušavaju da okonačaju višemesečne proteste opozicije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pročitajte još:

Beloruski ministar: Policija će pucati ako bude potrebno

Lukašenko je u utorak izjavio da vlasti u Belorusiji ne vide razlog da se dodvoravaju onima koji izaberu da se pridruže štrajkačima.

U više delova Minska demonstranti su u ponedeljak formirali "lanac solidarnosti" u znak podrške "ultimatumu naroda", koji je postavila opozicija, podseća Rojters.

Bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska pozvala je zaposlene u privatnim preduzećima, IT radnike i članove verskih zajednica da štrajkuju u znak podrške beloruskoj opoziciji.

U nedelju je istekao ultimatum koji je Tihanovska dala aktuelnom predsedniku Lukašenku.

Ključni zahtevi u ultimatumu su ostavka Lukašenka, prekid nasilja i oslobađanje političkih zatvorenika.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Juri Karajev upozorio je u sredu da vlasti neće oklevati da upotrebe bojevu municiju protiv demonstranata, ukoliko to bude neophodno da bi se ugušili protesti protiv reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika, koji traju više od dva i po meseca.

On smatra da je policija bila previše tolerantna prema učesnicima protesta i poručio da će zauzeti oštriji stav.

Karajev je naglasio da će policija nastaviti da se uglavnom oslanja na nesmrtnosno oružje, ali je upozorio da će upotrebiti vatreno oružje ako se suoči sa nasilnom reakcijom demonstranata.

Beloruska opozicija je u sredu najavila osnivanje nove organizacione strukture Narodnog antikriznog direktorata (PAD), čija bi uloga trebalo da bude stabilizacija situacije u zemlji ukoliko opozicija uspe da svrgne s vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu