"Podelićemo s njima komad hleba, ali im nećemo dati da nas bombarduju"

Branitelji Sinjajevine trinaesti dan su na straži na lokaciji Margita, gde je Ministarstvo odbrane planiralo da izvodi vojne vežbe.

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Philipp Guelland
Ilustracija: EPA-EFE/ Philipp Guelland

Vojnici koje je sinjajevinska straža čekala na Savinim vodama vraćaju se sa te planine.

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu "Vijestima" je rečeno da je dvadesetak vojnika, bez teškog naoružanja, samo prošlo pored branitelja planine, koji su već trinaesti dan na lokaciji Margita.

"Zvali smo ih na kafu i rakiju, ali vjerovatno im komanda ne dozvoljava da svrate. Jedan od nas je na Bunarima razgovarao sa vojnicima, rekli su mu da su u pitanju redovne aktivnosti. Ne znamo da li je to bila izvidnica, ili su zaista nešto radili, ali je najvažnije da nijesu došli sa teškim naoružanjem, kojim su namjerili da ubiju ovaj pašnjak i planinu koja je vjekovna hraniteljka naroda", kazali su iz GI SS.

Oni su danas ranije kazali da su od zore na vezi sa braniteljima Sinjajevine koji obilaze teritoriju planine i pristupne puteve.

Ta grupa ih je i obavestila da je vojska preko Štitarice krenula ka planini.

Kad su vojnici bili u katunu Bunarine, udaljenom dva kilometra od narodne straže, iz GI SS, kazali su da pretpostavljaju da nemaju gde drugo produžiti, osim ka njima.

"Nadamo se da su došli kao prijatelji naroda, što vjerujemo da i jesu i da će nas podržati u našoj borbi za očuvanje prirodnog blaga naše Crne Gore, a Sinjajevina je svakako jedno od naših najvećih bogatstava", kazali su iz GI SS.

Oni su vojnicima poručili da su dobrodošli na planinu i da će sa njima podeliti zalogaj hleba, skuvati im kafu i nazdraviti im rakijom, ali da neće dozvoliti da im bombarduju Sinjajevinu.

Od prvog dana borbe za tu planinu, meštani, stočari, eko-aktivisti, planinari...imaju podršku i nove vladajuće većine, a pre dva dana na Savinim vodama bio je i episkop Joanikije, koji je poručio da se planina mora sačuvati. Tog dana na Sinjajevini je kršteno deset osoba, među kojima su i najmlađi čuvari planine.

strana 1 od 246 idi na stranu