Kon: Svi su oni u ogromnom problemu VIDEO

"Za sada opcija policijskog časa nije na dnevnom redu", naglasio je epidemiolog Predrag Kon za TV B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

17:05

Kon: Svi su oni u ogromnom problemu VIDEO

Kako je rekao, bolnice još nisu toliko popunjene da bi došlo do uvođenja ove mere.

"U Beogradu iz dana u dan imamo povećanje, i to ne malo, ali u ostatku Srbije, osim u Kragujevcu, to nije tako. Možda će prvo doći do određenih restrikcija za Beograd", rekao je dr Kon.

Kako kaže, mora se razmišljati o tome šta mere sve donose, ko će biti u problemu, ali da bez obzira na ekonomske razloge, postoje neke granice koje nikako ne smeju da se pređu.

"Imamo preko 120 hospitalizovanih za jedan dan, ako tako nastavimo, to će već biti ozbiljan problem", rekao je Kon.

On je istakao da bi uvođenje policijskog časa bio poraz.

"Policijski čas je poraz, to znači da nemamo svesti da sami zaustavimo virus. Poraz u smislu da nismo uspeli da se solidarišemo oko virusa, da nismo uspeli da uvedemo nešto što svi poštuju, da pojedinci uništavaju kolektivni sad, i to često vrlo svesno", naveo je epidemiolog član Kriznog štaba.

Kon je ponovo naglasio važnost poštovanja onih mera koje su na snazi.

"Policijski čas je mera koja najviše šteti svima, ali je najefikasnija, jer onemogućuje prenos. On se mora oročiti na određeno vreme, ali ako se bude uvodio, i to mora da bude prvo za neka područja koja su posebno zahvaćena", rekao je Kon.

On je dodao da se zalaže da se uvede nošenje maski i u pešačkim zonama, zbog velikog broja ljudi na takvim mestima.

Dodaje da bi zakon o epidemiji trebalo da bude usvojen i da će se nakon toga mnoge stvari bolje definisati, a samim tim i bolje sprovoditi, jer se nada izmenama pravnog okvira.
Kada je reč o školama i dalje se radi o sporadičnim slučajevima, a u slučaju da se jave dva povezana - tzv. klaster, razred prelazi na onjaln nastavu.

Kako je objasnio, za svako dete piše informacija, redosled, liste.

"To je ogroman posao, onlajn nastava- nema posla. Ogromno je organizacija da bi se sve to obezbedilo", rekao je Kon i naglasio da je zato važna dobra saradnja sa Ministarstvom prosvete.

"Svi su oni u ogromnom problemu, ali su iz Ministarstva prosvete pokazali spremnost za saradnju, da su razumeli situaciju. Ako bude potrebe, moći ćemo određene mere da donosimo kao epidemiolozi", rekao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: