Slika Italije: Protesti i redovi kola hitne pomoći

Mediji prenose kovid-sliku Italije danas.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.10.2020.

10:46

Slika Italije: Protesti i redovi kola hitne pomoći
Foto: Depositphotos/Syda_Productions

Više od 22.000 novozaraženih koronavirusom i 221 smrtni slučaj u jednom danu, oštrije mere ograničenja, protesti u gradovima, ali i redovi kola hitne pomoći koje, kao u Rimu, u koloni čekaju satima da se oslobodi bolnički krevet da bi bolesnika mogli da smeste i krenu po drugog, to je današnja Italija po navodima medija.

Vlada premijera Đuzepea Kontea, nakon što je usvojila dekret o merama ograničenja uvedenim da bi se obustavilo eksponencijalno širenje virusa, odobrila je fantastični paket bespovratne pomoći od šest milijardi evra za aktivnosti koje će imati najviše štete zbog "mini-karantina".

"Činimo ogromne napore da izbegnemo totalno zatvaranje. Možete kritikovati naše mere, to je legitimno pravo, živimo u demokratskom društvu, ali želim naglasiti da nismo doneli neselektivne mere. One su bile neophodne da bismo smanjili društvena okupljanja na kojima se širi virus", rekao je premijer Konte.

Oni koji su proteklih dana najglasnije protestovali, vlasnici barova i restorana, koji prema novim merama vlade moraju da zatvaraju lokale u 18 sati, biće obeštećeni, a visina pomoći računa se na osnovu zarade prijavljene u prošloj godini.

Ali u toj aktivnosti, u barovima i restoranima lako i češto se u prijavi poreskoj službi umanjuje promet ili se uopšte ne prijavljuje.

Oni koji prethodne godine, pre pandemije kovida 19, nisu pošteno prijavili zaradu, sad će snositi posledice, jer će im pomoć biti određena na osnovu poreske prijave.

Na vest da vlada sprema novčanu pomoć grupi, mnogi su požurili da preimenuju klasifikaciju svoje delatnosti, da bi i formalno bili u grupi barova i restorana, koji će pomoć dobiti.

Bilo ih je toliko da je vlada odlučila da u dekretu precizira da pomoć namenjenu restoranima i barovima imaju samo oni koji su tu delatnost obavljali do 3. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: