Ulje na vatru, gnev i tužba FOTO

Ankara -- Vodeći turski zvaničnici osudili su karikature predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u današnjem izdanju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli Ebdo".

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ankara navodi da je taj čin "ogavni pokušaj da se širi kulturni rasizam i mržnja". Takođe, najavljena je tužba i određeni diplomatski koraci.

Turski gnev zbog karikature dolio je vatru na ulje u odnosima između Turske i Francuske, a sve je počelo zbog crtanih filmova sa prorokom Muhamedom, zbog čega je tinejdžer odsekao glavu svom profesoru u Parizu prošle nedelje, navodi Rojters.

"Snažno osuđujemo karikature našeg predsednika u francuskom časopisu koji nema poštovanja prema nijednoj religiji. Nista im nije sveto, nemaju nikakve vrednosti", napisao je portparol Erdogana Ibrahim Kalin na Tviteru.

On je dodao da su u Šarli Ebdou samo pokazali koliko su "vulgarni i nemoralni".

"Napad na nečije privatne stavove nije humor niti je sloboda izražavanja", dodao je on.

Na naslovnici Šarli Ebdoa se vidi Erdogan kako sedi u beloj košulji i donjem vešu, drži konzervu pića i drži suknju ženje u hidžabu, kojoj se vidi zadnjica.

Fahretin Altun, Erdoganov glavni predstavnik za štampu, rekao je da Makronova antimuslimanska propaganda "donosi plodove".

"Osuđujemo najodvratniji čin koji je izazvala najnovija karikatura, koja širi rasizam i mržnju", napisao je Altun na Tviteru.

Erdogan je kritikovao Makrona u subotu, rekavši da treba da ide na pregled glave.

S druge strane, francuski predsednik u pojedinim medijima u arapskom delu sveta, osvanuo je naslikan kao đavo.

strana 1 od 647 idi na stranu