Merkelova odlučila: Četiri nedelje

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su se nemački zvaničnici saglasili sa četvoronedeljnim zatvaranjem.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

U pitanju je zatvaranje restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast broja zaraza koronavirusom.

Merkelova i 16 državnih guvernera, odgovornih za uvođenje i ublažavanje ograničenja, dogovorili su se o delimičnom zatvaranju na današnjoj video-konferenciji. Odluka treba da stupi na snagu u ponedeljak i trajaće do kraja novembra, javlja AP.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Nemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za nošenje.

"Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu", rekla je Merkelova.

Kancelarka je apelovala na ljude da ne idu na putovanja koja nisu nužna i rekla da hoteli neće moći da primaju turiste.

Merkelova je obećala da će kompanije pogođene novim delimičnim zaključavanjem dobiti ekonomsku podršku, rekavši da će manje kompanije dobiti 75 odsto svog prihoda kao podršku, javlja Rojters.

"Nadoknadićemo štetu pogođenim kompanijama, institucijama i klubovima", rekla je nemačka kancelarka.

Najviši dnevni bilans: Još 15.000

Po najnovijim informacijama, u Nemačkoj su u poslednja 24 sata potvrđena 14.964 nova slučaja koronavirusa, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštio je Institut Robert Koh.

Prethodni rekord zabeležen je u subotu, kada je zabeleženo 14.714 novozaraženih, a od tada je dnevni broj novih slučajeva bio u padu.

Od poslednjeg preseka preminulo je 27 osoba, prenosi Rojters.

Od početka epidemije ukupno je zaraženo 464.239 osoba, od kojih je 10.125 preminulo.

strana 1 od 647 idi na stranu