Od danas policijski čas

Prag -- U Češkoj danas stupa na snagu policijski čas od 21 čas do pet ujutru, u okviru pooštravanja mera zbog širenja koronavirusa.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Premijer Andrej Babiš najavio je juče i da će vlada zatražiti od parlamenta produženje vanrednih ovlašćenja za još mesec dana, odnosno do 3. decembra, dok pokušava da zaustavi nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

Naredba češke vlade o vanrednom stanju ističe 3. novembra, podseća Rojters.

Češka već danima probija sve rekorde po broju novozaraženih, a ti brojevi su i ove sedmice iznad 10.000 dnevno. Prema najnovijim informacijama, Češka je i danas prijavila preko 15.000 novozaraženih, tačnije 15.663 nova slučaja koronavirusa, što je najviši dnevni bilans novozaraženih u toj zemlji.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je broj ukupno zaraženih porastao na 284.033, a da se broj preminulih popeo na 2.547.

Kako navodi Rojters, Češka se u poslednje dve nedelje suočava sa najbržom stopom zaražavanja u Evropi, sa 1.324 slučaja na 100.000 stanovnika.

Ukupan broj hospitalizovanih povećao se na 6.191 pacijenta, novi su podaci Ministarstva zdravlja.

U teškom stanju na intenzivnoj nezi ili na respiratorima u češkim bolnicama su trenutno 893 pacijenta.

Češka je zatražila i već počela da dobija kao pomoć respiratore iz rezervi Evropske unije i NATO i od zemalja članica, između ostalih od Italije, Rumunije, Austrije ili Mađarske, 1.500 respiratora je obećao Novi Zeland, a 500 Nemačka.

strana 1 od 647 idi na stranu