UN: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili su danas da je Iran počeo izgradnju podzemnog postrojenja za nuklearnu centrifugu.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

19:18

UN: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje
Ilustracija: Depositphotos/fckng

I to nakon letošnje eksplozije u drugom objektu iste namene, za koji je Teheran tvrdio da je bio sabotaža.

U današnjem intervjuu za AP, generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da Iran neprekidno skladišti obogaćeni uranijum ali da ga, po svemu sudeći, nema dovoljno za izradu nuklearnog naoružanja.

Nakon eksplozije nuklearnog postrojenja Natanc u julu, Teheran je najavio izgradnju novog, bezbednijeg podzemnog objekta u obližnjim planinama.

Iako se na satelitskim snimcima ne nazire ni gradilište, ni novi objekat, Grosi tvrdi da je izgradnja započeta, ali ne i dovršena, jer je u pitanju dugotrajan proces.

Direktor IAEA nije želeo da pruži druge detalje uz obrazloženje da je reč o "poverljivim" informacijama.

Nuklearno postrojenje Natanc bilo je na meti napada kompjuterskim virusom Staksnet, za koji se veruje da je američko-izraelska akcija, međutim, vlasti u Teheranu još nisu nikoga zvanično optužile za julsku sabotažu, iako je sumnja inicijalno pala na Izrael.

Grosi je potvrdio da iranske valsti sarađuju i da su inspektori IAEA prisutni i redovno kontrolišu nuklearna postrojenja u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: