Pompeo i Esper u Indiji promovisali Trampovu antikinesku poruku

Američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar odbrane Mark Esper danas su tokom posete Indiji promovisali jasnu antikinesku poruku Trampove administracije.

Izvor: Beta

Utorak, 27.10.2020.

13:50

Pompeo i Esper u Indiji promovisali Trampovu antikinesku poruku
Foto: Depositphots/actionsports

Sa predsednikom Donaldom Trampom u tesnoj trci za drugi mandat protiv bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, Pompeo i Esper pokušali su da iskoriste konfrontaciju Indije sa Kinom kako bi podstakli regionalni front protiv sve većeg uticaja Kine u indo-pacifičkom regionu.

Oni su pohvalili i zajedničku saradnju u borbi protiv pandemije kovida 19.

U razgovoru sa indijskim kolegama, Pompeo i Esper potpisali su sporazum o proširenju razmene vojnih satelitskih informacija i istakli stratešku saradnju između Vašingtona i Nju Delhija s ciljem da se suprotstave Kini.

Američki zvaničnici odali su počast indijskim vojnicima koji su poginuli u odbrani svoje zemlje, uključujući 20 koji su poginuli u sukobu sa kineskim snagama u spornom himalajskom regionu u junu ove godine.

"Sjedinjene Američke Države će stajati uz narod Indije dok se suočava sa pretnjama svojoj slobodi i suverenitetu", rekao je Pompeo, aludirajući na Komunističku partiju Kine (KPK).

"Naši lideri i naši građani sve jasnije vide da KPK nije prijatelj demokratiji, vladavini zakona, transparentnosti, niti slobodi plovidbe - temelju slobodnog, otvorenog i prosperitetnog Indo-Pacifika", rekao je on.

Esper je rekao da fokus dveju zemalja sada mora da bude "na institucionalizaciji i regulisanju saradnje kako bi se odgovorilo na aktuelne izazove i podržali principi slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona u budućnosti".

To je, rekao je, posebno važno "u svetlu sve veće agresije i destabilizujućih poteza Kine". Samo nekoliko sati pre početka sastanaka, Trampova administracija obavestila je Kongres o planovima za prodaju raketnih sistema "harpun" Tajvanu za 2,37 milijardi dolara - drugu veliku prodaju oružja u dve nedelje ostrvu koje Peking smatra delom svoje teritorije.

Kina je najavila da će uvesti sankcije američkim firmama, pojedincima i entitetima umešanim u plan prodaje oružja Tajvanu. Ubrzo pre najave prodaje raketnih sistema, Pompeo se kasno sinoć sastao sa indijskim ministrom spoljnih poslova Džaisankarom da pohvali "snažno partnerstvo između SAD i Indije", proglasivši ga "ključnim za bezbednost i prosperitet obe zemlje, Indo-pacifičkog regiona i sveta", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Američko-indijski odnosi su na prekretnici zbog učestalih, sve glasnijih američkih optužbi da Kina širi svoj uticaj u indo-pacifičkom regionu.

Razgovori u Nju Delhiju usledili su posle sastanka koji je Pompeo imao ranije ovog meseca u Tokiju sa svojim kolegama iz Indije, Japana i Australije, koje čine grupu Kvad (Quadrilateral Security Dialogue).

On je tada ukazao na "sve jači i opasniji uticaj Kine" u Indijsko-pacifičkom regionu i pozvao četiri tamošnje države na saradnju da bi se međusobno zaštitile od kineske "eksploatacije, korupcije i prinude".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: