Italija: Mere ostaju - "Oni koji protestuju nisu svesni situacije"

Rim -- Dan nakon nasilnih protesta protiv pooštravanja anti-kovid mera u nekoliko italijanskih gradova, premijer Đuzepe Konte tvrdi da mere ostaju na snazi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/PAOLO SALMOIRAGO
Foto: EPA-EFE/PAOLO SALMOIRAGO

To je teška odluka premijera koji se našao između pritiska stručnjaka koji tvrde da je oštrije mere trebalo doneti ranije jer se virus širi eksponencijalno, a s druge strane zahteva i protesta vlasnika onih aktivnosti koji će zbog mera pretrpeti stetu, javlja agencija Agi.

"Čini se da oni koji protestuju nisu svesni situacije", izjavio je za agenciju Ansa ministar za kulturu Dario Franćeskini.

Premijer Konte će danas primiti i razgovarati sa delegacijom vlasnika barova, restorana, teretana i kulturnih institucija koje se takođe protive meri zatvaranja, da bi objasnio u direktnom razgovoru ono što je već izjavio medijima - da su oštre mere ograničenja donete kao krajnja nužda i da bi se izbegao karantin.

U jučerašnje proteste su se među mirne demonstrante uključili i pripadnici "ultras" pokreta, ali i policiji poznati kriminalci, a među uhapšenima su uglavnom oni koji su pokušali da iskoriste proteste za krađe ili su napadali policiju.

Ministarstvo unutrašjnih poslova je u maksimalnoj pripravnosti, a još pre nekoliko meseci ministarka Lučana Lamorgeze je upozoravala da dalja ograničenja mogu dovesti do nereda.

Za sada protiv pooostravanja anti-kovid mera protestuju pripadnici uslužnih delatnosti. Situacija je pod kontrolom sve dok radnici velikih industrija rade, a ne protestuju na ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu