EU osuđuje Erdogana

Čelnici EU su osudili retoriku turskog predsednika Erdogana, preneo je AP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2020.

17:11

EU osuđuje Erdogana
Foto: Depositphotos/ lightsource

Napetost između Evropske unije i Turske porasla je otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Evropska komisija je danas saopštila da je za turskog predsednika "bolje da promeni pristup i retoriku ukoliko ne želi da udalji EU koja pokušava da obnovi dijalog sa Turskom", a i nekoliko zvaničnika EU su oštro komentarisali Erdoganove komentare.

Erdogan je u subotu rekao da bi Makronovu glavu trebalo pregledati, kao odgovor na Makronovu izjavu o islamskom separatizmu u Francuskoj.

Predsednik Turske je takođe digao glas protiv Francuske "koja dozvoljava da se prorok Muhamed izvrgava ruglu preko karikatura".

Francuska je u subotu saopštila da će povući ambasadora iz Ankare na konsultacije.

Turska je takođe pozvala na bojkot francuskih proizvoda, što su učinile još neke muslimanske zemlje.

Erdogan, koji je rekao da je predsednik Francuske "izgubio kompas", nastavio je u "istom, uvredljivom tonu" danas kada je pozvao muslimanske države da pomognu muslimanima u Francuskoj, navodi AP.

On je optužio evropske lidere da sprovode antiislamsku politiku.

"Vi ste fašisti u pravom značenju te reči. Bukvalno ste veza u nacističkom lancu", Erdoganova je poruka evropskim liderima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: