Zaraženo 32 doktora i 40 medicinskih sestara: Teška situacija u zeničkoj bolnici

U Kantonalnoj bolnici Zenica koronavirusom je zaraženo 32 lekara, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji.

Izvor: RTRS
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vilevi
Ilustracija: Depositphotos/vilevi

Još pedesetak lica u izolaciji je zbog kontakta sa zaraženima, što komplikuje rad ove zdravstvene ustanove, navodi direktor te bolnice Rasim Skomorac.

Skomorac je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati lečenje, preglede i kontrole pacijenata pozitivnih na koronavirus, ali i svih drugih, prenosi RT RS.

Naglasio je da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika obolelih koji su smešteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

Više od 70 odsto zaraženih pacijenata ima potrebu za podrškom kiseonikom, a šest je na respiratoru.

Kantonalna vlada dala je saglasnost premijeru po ovlašćenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za koronavirus za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj.

Vlada je u petak odobrila nešto više od 156.000 evra kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, te 6.000 komada ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu