Austrija: Nove mere na snazi; Najavljena zabrana nošenja vizira

Od ponoći u Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.10.2020.

08:03

Austrija: Nove mere na snazi; Najavljena zabrana nošenja vizira
EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Uvedena su mnoga ograničenja po pitanju broja osoba na skupovima, kao i proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

Tako u uredbi ministarstva zdravlja stoji da prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemni prolazi, mora da se nosi maska.

Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vreme trajanja događaja na sedećem mestu.

Uredba još ističe da prilikom ulaska na javna mesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra.

Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obazeno je nošenje maske.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uredbom je uvedena obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, železničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može da nosi masku moraće da ima potvrdu lekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U restoranima ograničen je maksimalan broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom.

Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sedećih mesta od 1. novembra moraće da ima koncept prevencije, a moraće da ima i "kovid odgovorno lice".

Uz to jelo i piće, uz izuzetak imbisa, pijaca, moći će da se konzumira samo sedeći.

Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i imbise.

Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je značajno smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba uz šestoro maloletne dece može da prati neki skup u zatvorenom bez sedećih mesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloletne dece.

Na skupovima gde postoje sedeća mesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Takođe uredbom su regulisane i probe, nastupi horova i muzičkih orkestara - kod amatera ubudcuhe će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodno je i "kovid odgovorno lice".

Uredbom su određene i zaštitne mere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posetioce i zaposlene.

Takođe ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posete.

U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedeljni prelazni period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: