"Formiranje ZSO složeno pitanje - treba vremena"

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta, kaže da je formiranje Zajednica srpskih opština obaveza i složeno pitanje, za koje treba više vremena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,Yarr65
Foto: Depositphotos,Yarr65

Pozdravio je angažman SAD u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da EU ima vodeću ulogu u tom procesu.

Bilčik je za Kosovo onlajn rekao da se sve preuzete obaveze moraju poštovati i sprovoditi i tako odgovorio na pitanje da li Priština mora da poštuje obaveze preuzete u Briselu 2013. godine, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština, koja još nije formirana.

On je rekao da “shvata da je ZSO složena stvar i da je za primenu nekih delova sporazuma potrebno više vremena, ali da je važno pokazati dobru volju i političko vođstvo u formiranju Zajednice srpskih opština”.

Komentarišući najavu Žozepa Borelja da bi sporazum između Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci, Bilčik je rekao da, iako svi želimo da se dijalog zaključi u bliskoj budućnosti, najvažnije je da se nastavlja dobrim tempom i sa jasnom političkom posvećenošću ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

"Mini Šengen" Bilčkik vidi kao inicijativu za jačanje regionalne saradnje.

"Međutim, to ne može da zameni stvarni strateški cilj naših partnera na Zapadnom Balkanu - pristupanje EU i šengenskoj zoni. To bi trebalo da bude primarna težnja svih naših partnera na Zapadnom Balkanu. Sloboda kretanja jedan je od osnovnih stubova Evropske unije, šengenski prostor je jedno od najvećih dostignuća evropskih integracija. Na kraju, cilj svake buduće države članice je da bude deo zone bez ograničavanja putovanja", istakao je Bilčik.

On je pozdravio ekonomski i investicioni plan koji je komesar Varhelji predstavio 6. oktobra u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kojim je, kako kaže, naglašen značaj vodećih investicionih projekata u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije.

"Cilj je da se pojačaju investicije u čitavom regionu i učine ga privlačnim za strane direktne investicije. Energija, životna sredina, digitalizacija, sve su to sektori koji nadilaze granice. U tom pogledu, saradnja Beograda i Prištine na regionalnim projektima može biti korisna za bilateralne odnose i, na kraju, za dijalog", naglasio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu