Nove mere u Hrvatskoj: Zabrana okupljanja, nema alkohola, maske i na otvorenom

Hrvatska je zabeležila rekordnih 2.421 slučajeva koronavirusa. Zbog toga, država uvodi nove rigorozne mere.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: EPA/Antonio Bat
Foto: EPA/Antonio Bat

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović pobrojao je nove mere koje je Hrvatska usvojila.

"Uvode se nužne epidemiološke mere - zabrana okupljanja. Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mera fizičkog distanciranja - dva metra u zatvorenim i 1,5 metar u zatvorenom", rekao je on.

Kako je dodao, zabranjuje se održavanje svih okupljanja sa više od 50 ljudi, a na svadbama i pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15 ljudi.

"Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez gledalaca. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22h, samo svadeb mogu do ponoći. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći), a obaveštenja o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba", rekao je.

Zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do šest ujutro. Takođe, biće obavezno i nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak.

Mere se uvode na 14 dana nakon čega će se proceniti njihov učinak.

Dodatno, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suvi kašalj i kratak dah a moraju i da smanje fizički kontakt između zaposlenih i uvedu rad od kuće kad je to moguće, kao i klizno radno vreme i rad u smenama. Preporučuje se i redukovanje sastanaka na najmanju moguću meru.

strana 1 od 246 idi na stranu