Šta znamo o ministrima nove Vlade Srbije?

Javnost je danas saznala gotovo sva imena ministara u novoj Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Marko Đoković
EPA-EFE/ Marko Đoković

Pročitajte još:

Ko su novi ministri?

Nov kabinet premijerke Ane Brnabić činiće gotovo polovina novih imena.

Nepoznanica je resor prosvete, koji će voditi kadar SPS, a spekuliše se da bi na to mesto mogao da dođe Branko Ružič. Takođe, još su nepoznati jedan ministar bez portfelja, kao i potpredsednici.

Evo ko su ministri u novoj vladi.

Ministar finansija - Siniša Mali

 FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i znatno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Ministarka privrede - Anđelka Atanasković

Najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede.

Atanaskovićeva je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

Ona je u Sarajevu 2017. primila nagradu za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović

Nedimović, od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Pre toga je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice i tu funkciju obavljao je u dva mandata- od 2008. do 2016. godine.

Bio je prvi na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na izborima 21. juna ove godine, a spekulisalo se i da je kandidat za mesto premijera, kao i jedan od tri kandidata za novog gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Na početku pandemije koronavirusa postavljen je na čelo kriznog Štaba za nišavski i toplički okrug.

Nedimović je među srpskim seljacima zadobio simpatije već na početku ministarskog mandata 2016. godine, kada im je izdiktirao svoj broj telefona i pozvao ih da mu se jave kad god imaju neki problem.

Tokom dosadašnjeg mandata zalagao se za nove mere agrarne politike, među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnja sistema za navodnjavanje, kupovina novih traktora.

Ministarka za zaštitu životne sredine - Irena Vujović

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće na ministarskom mestu Gorana Trivana iz SPS.

Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine, u maju tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao ju je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova (Eurocities).

Ministarka rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović

Mihajlovićeva je od 2014. bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U resoru kojim je rukovodila od 2014. izgrađeno je više od 200 km novih auto-puteva, rekonstruisano više od 200 km pruga, započete su reforme javnih preduzeća i napravljen veliki iskorak u usklađivanju domaćeg zakonodavstva u oblasti saobraćaja i građevinarstva sa pravilima koja važe u EU.

Posebno dostignuće predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u oblasti građevinarstva, koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na svetu po izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke i poboljšanjem ukupnog rejtinga zemlje na listi sa 91. na 43. mesto za tri godine.

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima razvoja srpskog energetskog sektora.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije - Tatjana Matić

Na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na koje je postavljena jula 2012. godine.

Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više vlada od 2000. godine, koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.

Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Dosadašnji ministar zdravlja nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu, usred krize izazvane pandemijom koronavirusa, koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata.

Zaposlen je na Klinici za urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika odeljenja intenzivne nege, na odeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto načelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je, otac jednog deteta.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica Demokratske stranke.

U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta, čijim je sednicama nastavila da prisustvuje.

Uoči izbora, koje je DS bojkotovala, Čomićeva je predložila da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena, što je skupština i usvojila. Na izbore 21. juna izašla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koja nije prešla cenzus.

Čomićeva je rođena 1958. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. U skupštinskom sazivu od 2008. bila je potpredsednica Narodne skupštine, kao i u sazivima 2012-2014. i 2014-2016. godine.

Udata je, majka četvoro dece, govori engleski, nemački i francuski jezik.

Ministar unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin

Za direktora Kancelarije za KiM izabran je u avgustu 2012. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Srbije. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.

Ministar spoljnih poslova - Nikola Selaković

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto šefa diplomatije.

Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na novoj funkciji u vladi zameniće Ivicu Dačića, koji je izabran za predsednika Skupštine.

Ministarka pravde - Maja Popović

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića.

Popović je bila i šefica kabineta prvog čeoveka agencije Aleksandra Ðorđevića.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnju ministarku Nelu Kuburović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Darija Kisić Tepavčević je široj javnosti postala poznata od marta ove godine kao članica republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Na to mesto došla je kao epidemolog i zamenica direktora Instituta "Batut".

Kisićeva je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Vanredni je profesor na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

Ministar za brigu o porodici, deci i demografiji - Ratko Dmitrović

Dugogodišnji novinar, posle 5. oktobra 2000. postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića.

Profesionalnu karijeru počeo je 1981. godine. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista Pečat na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Bio je i generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti", a pre toga i glavni i odgovorni urednik u Frankfurtskim vestima.

Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza, čiji je predsednik Aleksandar Šapić.

Ministarka kulture - Maja Gojković

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine.

Bila je gradonačelnica Novog Sada, a mediji su odranije već spekulisali da bi mogla da bude ministarka kulture umesto Vladana Vukosavljevića.

Ministar za brigu o selu

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Sin političara Jovana Krkobabića bio je i zamenik gradonačelnika Beograda do 2008. godine, od 2012. do 2016. godine generalni direktor javnog preduzeća "Pošte Srbije", a poslednjih godina se posebno bavio seoskim zadrugama.

Ministar omladine i sporta - Vanja Udovičić

 FOTO: TANJUG / NIKOLA ANÐIC / an
FOTO: TANJUG / NIKOLA ANÐIC / an

Resor omladine i sporta i u narednom mandati vodiće jedan od najboljih vaterpolista sveta - bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije od 2009. do septembra 2013, kada stupa na funkciju ministra.

Više puta je proglašavan za jednog od najboljih vaterpolista sveta, a za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova, višestruki osvajač brojnih medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Govori engleski i italijanski jezik, a hobiji su mu nautika, čitanje i plivanje.

Ministarka za evropske integracije - Jadranka Joksimović

Svojevremeno student generacije FPN-a, stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za talente Vlade Srbije, Joksimovićeva je političku karijeru započela kao jedan od potpisnika-osnivača SNS 2008. godine, a sada je internacionalni sekretar stranke.

Bila je učesnica EUVP (European Visitors Programme) - programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja znatno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i članica Odbora za evropske integracije, članica Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, članica Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednica Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Godine 2017. formiranjem Ministarstva za evropske integracije Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Dobitnica je nagrade „Najevropljanin“ za 2015. godinu koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije je 2015. godine uručilo Jadranki Joksimović „Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja“.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović

Momirović je predsednik kompanije Mona hotel management d.o.o. i naslednik čuvenog brenda “Mona”, modne kuće koju su osnovali njegovi roditelji Nada i Ðorđe Momirović 1989. godine.

Momirović je javnosti postao poznat kada se usprotivio povećanju minimalne cene rada.

Rođen je 17. oktobra 1983. godine u Beogradu, diplomirani je pravnik.

Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES (Udruženje hotelijera i restoratera - Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednika UO HORES.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović

Buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2016. godine je potpredsednica SNS, poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Rođena je 1974. godine, a profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao novinarka Radio-televizije Kruševac, na kojoj je radila do 1994. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na 14. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - Za našu decu” i ponovo dobila mandat narodne poslanice.

Ministar odbrane - Nebojša Stefanović

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu