Vučić o Vladi: Odluka nije bila jednoglasna; Kritikovaću ih kada mislim da to zaslužuju VIDEO

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke govorio je o novoj Vladi nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke.

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2020.

08:10

Vučić o Vladi: Odluka nije bila jednoglasna; Kritikovaću ih kada mislim da to zaslužuju VIDEO

Imena ministara saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

" Želim da vas obavestim da smo nekoliko važnih stvari razmotrili danas i dogovorili bar što se odgovornosti SNS-a tiče. Dogovorili smo članove republičke Vlade, pokrajinske Vlade", rekao je Vučić na početku obraćanja. On je rekao da će krajem marta biti održana sednica SNS-a na kojoj će biti postavljeni "novi temelji" partijskog programa, kao i temeljna rekonstrukcija u kadrovskom smislu.

Vučić je na početku obraćanja govorio o razvoju situacijue sa koronavirusom u Srbiji.

"Za mene je bilo najvažnije da se ispune zadaci Vlade, da možemo da izmerimo rezultate Vlade 2021. godine, da vidimo šta je ko uradio, a ako budemo dobro radili da možemo da unesemo energiju u novu Vladu 2022. godine", rekao je Vučić.

"Samo dve odluke nisu donete, čekamo još odluke SPS-a za jedan resor i ministarstvo bez portfelja. Tu je bilo nekih neslaganja unutar SNS-a oko potencijalnog imena ministra bez portfelja. Razmatra se o još jednom mestu ministra bez portfelja. Slušali smo narod, primedbe ljudi, da pokušamo da rešimo ta pitanja, o porodici, selu, ali i o stanju ljudskih prava", naveo je predsednik SNS.
Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je imena ministara u novoj Vladi Srbije, predsednik Srbije i SNS-a rekao je da predlog i ministrima nije donesen jednoglasno.

"Usvojen je ogromnom većinom, ali je bilo nesuglasica. Bila su dva glasa protiv i jedan uzdržan", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će procenat žena u Vladi Srbije biti iznad evropskog proseka, koji je 25-26 odsto, - 47,8 ili 50 odsto.

Predsednik je poželeo uspeh novoj vladi, da se izbori sa svim izazovima, dodajući da će je hrabriti i braniti kada bude potrebe, a kritikovati kada zasluži, i to sve članove, bez obriza na članstvo u stranci.

"Lično sam insistirao i molio da budu izabrane dve dame koje nemaju funkciju i veze sa Srpskom naprednom strankom, to su dr Darija Kisić Tepavčević i Anđelka Atanasković", rekao je Vučić.

On je istakao da je najbitnije da Vlada radi na očuvanju samostalnost i nezavisnosti Srbije i da se nada da će Vlada imati politički kontinuitet.

"Kritikovaću ih kada mislim da to zaslužuju, kao predsednik Srbije, bez obzira da li je neko član SNS-a i da li je član bilo koje partije. Ja sam se trudio da zajedeno sa Anom sagledamo i ko je kako radio, to sagledavate za prerthodne četiri godine i šta može da uradi u narednom periodu", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da će Bratislav Gašić ostati na mestu direktora Bezbednosno informativne agencije.

Kako je rekao, na poziciju generalnog sekretara predsednika koju je vršio Nikola Selaković doći če Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

On je govorio i o ministarstvu odbrane i unutrašnjih poslova, kao i borbi sa mafijom.

"Nije Ana to predložila, ja sam predložio zamenu Vulina i Stefanovića. Mi razgovaramo i dogovaramo se. Siguran sam da nije samo jedno, nego više minstarstva koji trebaju da zadaju udarac mafiji. Ako bilo ko misli da je kazna odlazak u ministarstvo odbrane ja moram da vam kažem - to je moje ministarstvo, i ako neko misli da je to kazna neka razmisli o tome", rekao je Vučić. Vučić je rekao da će biti velikih promena u Srpskoj naprednoj stranci.

"Građanima Srbije da ukažem na nešto - svakoga dana najviše smeća istresu na moju glavu. Svakoga dana govore da sam najgori na svetu. Nemojte da se sekirate. Biće velikih promena u SNS-u, ali ćemo to da prepustimo članstvu. Nisam više siguran za šta navijate, ali uveren sam da će ljudi u SNS biti zadovoljni", rekao je Vučić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd neće izaći iz dijaloga sa Prištinom, uprkos tome što Priština ne ispunjava dogovore i krši ugovore koje je potpisala.

Vučić je rekao da je bezbroj puta bio u situaciji da "okrene glavu" i prekine dijalog, međutim, ističe, on to nije smeo da uradi, jer bi drugi jedva čekali taj potez Beograda.

"Moramo da nastavimo sa dijalogom i ne smemo da ostavimo prazan teren, jer neko bi jedva čekao, bez obzira da li ste u pravu ili ne, da donese odluku par-forfe. To sebi ne smemo da dozvolimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je dijalog moguć imajući u vidu da Priština i dalje lobira za nova priznanja i kandidovanje u međunarodnim organizacijama.

Kaže da bi za Srbiju najgore bilo da izađe iz dijaloga i da za to još bude okrivljena.

Vučić je naveo da će Beograd nastaviti da se bori za KiM i poručio srpskom narodu u južnoj pokrajini da će država Srbija o njima voditi računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: