Putin progovorio o Navaljnom: Lično sam tražio

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ruski opozicioni bloger Aleksej Navaljni ne bi bio poslat u Nemačku na lečenje da je Rusija želela da ga otruje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Gerard Julien Pool Maxppp Out
EPA-EFE Gerard Julien Pool Maxppp Out

On je u četvrtak na sednici Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", rekao da je lično zatražio od ruskog tužilaštva da odobri Navaljnom da napusti zemlju nakon žalbe supruge opozicionog političara, prenosi Rojters.

Ruski predsednik je podsetio da je Navaljnom bilo zabranjeno da napušta zemlju zbog krivične istrage. "Ali, bez obzira na to, tražio sam od Generalnog tužilaštva da to dozvoli i on je otišao", istakao je.

Da je neko u Rusiji želeo da otruje Navaljnog, Moskva ne bi dozvolila da ga avionom prebace u Berlin na lečenje, rekao je Putin.

Rojters navodi da Putin i drugi zvaničnici nikada nazivaju Navaljnog po imenu. Putinov portparol Dmitri Peskov nedavno je o njemu govorio kao o "berlinskom pacijentu".

Ovo je prvi put da je Putin lično govorio o Navaljnom, od kada je opozicionom lideru pozlilo na povratku iz Sibira 20. avgusta, konstatuje TAS S.

Posle par dana Navaljni, koji je tada bio u komi, prebačen je u Nemačku.

Za trovanje su zapadne zemlje i sam Navaljni optužili Rusiju i Putina, a Rusija je to negirala.

Evropska unija i Britanija prošle nedelje su uvele sankcije ruskim zvaničnicima bliskim Putinu kao kaznu za trovanje Navaljnog.

Kremlj je te sankcije osudio kao neprijateljski i neutemeljen korak protiv Moskve i obavezao se na odmazdu.

Navaljni je otpušten iz bolnice prošlog meseca i oporavlja se u Nemačkoj.

strana 1 od 647 idi na stranu