Dr Kisić Tepavčević objasnila zašto sada nema vanrednog stanja u Srbiji VIDEO

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je na kofenferenciji za medije zašto se sada, kada se povećava broj zaraženih, ne uvodi vanredno stanje.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa i niko nije bio pripremljen. Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope u koju je među poslednjima ušao virus, te smo mogli da vidimo iskustva drugih", navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je Srbija u tom trenutku restriktivnim merama uspela da spase mnoge živote, posebno najstarijih sugrađana.

Kako je objasnila, na primerima Španije i Italije, videlo se kako dolazi do preopreterećenja zdravstvenog sistema, što je glavni strah onih koji rade na suzbijanju epidemije.

"Veliki problem je bio među najstarijom populacijom, posebno u staračkm domovima, gde je smrtnost i danas najveća, te je nama bio priritet da delujemo preventivno, u tom momentu smo restrikcijama uspeli da sačuvamo najstarije sugrađane", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, u međuvremenu se na tržištu našlo više testova, nabavljena je nova oprema, te zato na početku ovog talasa nema potrebe za većim restrikcijama i uveđenjem vanrednog stanja.

"Nabavili smo u međuvremenu respiratore, testove, kojih u početku nije ni bilo - nisu bili dostupni. Čitav svet se tako pripremao za virus, iako smo se svi nadali da nam to neće biti potrebno", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

strana 1 od 226 idi na stranu