A šta kažu građani Srbije: Vakcine neće, mere hoće

Čak 73 odsto građana Srbije zabrinuto je po pitanju daljeg toka epidemije, a veliki je broj i onih koji smatraju da će se situacija pogoršati.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

12:21

A šta kažu građani Srbije: Vakcine neće, mere hoće
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Taj procenat iznosi 74 odsto, dok 63 odsto građana smatra trenutnu situaciju negativnom. Međutim, zanimljivo je da čak 80 odsto građana Srbije misli da vakcina protiv koronavirusa ne bi trebalo da bude obavezna, pokazalo je istraživanje agencije "Valicon".

Rezultati ovog istraživanja pokazali su i da građani misle, čak 61 odsto njih, da bi mere protiv koronavirusa trebalo da se pooštre.

Građani su izričiti i po pitanju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, a upitani da li smatraju da vakcina u Srbiji treba da bude obavezna u trenutku kada ona bude napravljena i zvanično odobrena, čak četiri od pet građana Srbije ima negativan stav.

Visoka neizvesnost i niska mogućnost predviđanja razvoja situacije dovodi do oscilacija u pogledu predviđanja daljeg toka epidemije i optimizma kod građana, navodi se još u istraživanju javnog mnjenja. Trenutno pogoršanje u vezi s daljim razvojem epidemije previđa skoro tri od četiri građanina Srbije, od kojih 61 odsto smatra da ide ka lošijem, a 13 ka mnogo lošijem. Poboljšanje predviđa samo 26% građana.

Mere sprovedene mere radi zaštite stanovništva od koronavirusa kao odgovarajuće opisuje 44 odsto ispitanih, da su isuviše blage smatra 33%, a ostalih 23% smatra da su trenutne mere previše stroge.

Pozitivan stav vlada i u odgovoru na pitanje u vezi sa podrškom dodatnom zaoštravanju epidemioloških mera usled povećanja broj novozaraženih.

U danima kada Srbija beleži visoku stopu povećanja broja zaraženih 61 odsto građana pruža podršku pojačavanju epidemioloških mera, dok se 39 odsto njih protivi skraćenju rada ugostiteljskih objekata, nošenju maski na otvorenom i drugim preventivnim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: