Ko će koga i kada početi da kažnjava?

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, Krizni štab je odlučio da se nove mere ne uvode već da se strožije kažnjava.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

08:47

Ko će koga i kada početi da kažnjava?
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Pošto je i do sada trebalo da se reaguje i svako kršenje mera sankcioniše, postavilo se pitanje ko će sada kažnjavati "neposlušne" građane.

Prema pisanju beogradskog lista "Blic", to će biti redovni policijaci, koji će kažnjavati nenošenje maske na licu mesta, ali i komunalni milicajci i komunalni inspektori, koji će imati uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora.

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima...

Ovo je, kako saznaje "Blic", možda i najvažnija izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zdatak nove Vlade čim se formira.

Na taj način konačno će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Trenutne te mere u potpunosti mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

Dakle, čim se usvoje u skupštini izmene zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori, koji će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove…

A kolike su kazne?

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 500.000 dinara za pravno lice

50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: