Dačić uživo - šta ćemo gledati ove sezone u Skupštini Srbije; "Pevao sam i pevaću. Volim"

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poznat je po svojoj šaljivosti i svakojakim nastupima pred različitom publikom.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

14:00

Dačić uživo - šta ćemo gledati ove sezone u Skupštini Srbije;
Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Svojim specifičnim stilom ponašanja on je u dugoj političkoj karijeri plenio pažnju. Domaća javnost, tako i najviši svetski zvaničnici, u najmanju ruku, na njegove nastupe, nisu ostajali ravnodušni.

Uspeo je već i u novom sazivu parlamenta da izazove smeh odmah po stupanju na dužnost predsednika, kada ga je zbunilo to što je izborna lista Muamera Zukolića na papiru sa kojeg je čitao napisana da puta - na srpskom i bošnjačkom jeziku.

Ipak, to nije sve.

Kad se spoji nov početak i dosadašnja karijera čini se lakim da naslutimo bar poneke događaje u najvišem političkom telu.

Videćemo šta očekuje srpske parlamentarce dok je Dačić za skupštinskom govornicom, kao i to da li će zahvaljujući njemu javnost imati prilike da zaviri u skupštinski restoran u čijoj će opuštenoj atmosferi možda odlučiti i da zapeva.

Možda "Miljacka" i otuda se pročuje, a možda se i zapleše...

Da li će pesme biti rešenje i za oštro polemisanje poslanika ili će ipak upotrebiti neke zvučne reči - engleskog, turskog ili ruskog jezika? Ili pak nekog jezika čije reči zvuče oštrije, poput nemačkog?

"Ko bi reko čuda da se dese"; da li ima šanse da prođe bez pesme i pošalica?

Odranije je poznato da nije propustio gotovo nijednu priliku da se lati mikrofona i zapeva sad već nadaleko čuvenu pesmu Halida Bešlića "Miljacka". Čini se da nikada nije ni propustio priliku da se našali, a tome često svedoče i sami novinari koji su bar jednom uspeli da čuju neku od njegovih šala, koje zbija u pauzama ozbiljnih tema.

Mnoštvo pregleda, deljenja, komentara i lajkova vezuje se za njegove pevačke nastupe, koji zbog svog zanimljivog karaktera "procure" u javnost, čak i kada u njima učestvuju lideri zemalja koje su svetske sile. Tako da su na tim formalnim skupovima vokalne sposobnosti dugogodišnjeg šefa diplomatije stvarale opušteniju atmosferu.

Demonstracija znanja stranih jezika...

Tako je javnost imala prilike da čuje i vidi kako Ivica Dačić "zbori" turski pevajući tokom večere u Beogradu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, što je izazvalo ovacije prisutnih.

Pored brojnih aplauza, Dačića je tokom te vokalne tačke "zakitio" muftija Mustafa Jusufspahić, kako su tada preneli neki mediji, novčanicom od sto dolara. Posle toga rekao je Dačić u šali da je to bilo "zezanje", ali da "nije bila loša kinta". Halidovu "Miljacku" pevao je mnogo puta - od Brisela preko Beograda do Paralije i jadranske rivijere menjali su se događaji ali ne i "autor izvedbe". Pevao ju je u Briselu na marignama jednog sastanka, na svadbi Nikole Selakovića, a na proslavi jednog rođendana glumca Dragana Bjelogrlića čak u duetu sa pravim pevačem Halidom Bešlićem.

"O sole mio" bila je numera koju je zapevao za goste na svečanoj večeri priređenoj povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, kada je posebnu pažnju privukao italijanskim zvanicama. Popularna ruska pesma "Kaljinka" takođe nije ostala "netaknuta", budući da ju je Dačić lično pevao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na večeri kada je poslednji put bio u poseti Srbiji u januaru 2019. godine.

Još jedan od dokaza da nije "Miljacka" jedina na njegovom repertoaru, iako je verovatno jedna od najomiljenijih, s obzirom na broj izvođenja, Dačić je pokazao kada je sa Jagodincima u Paraliji pevao "Skitnicu" Marinka Rokvića, a na koncertu pevačice Ane Bekute zajedno sa Vesnom Zmijanac upriličio je numeru "Kad zamirišu jorgovani".

Takođe, svojevremeno je za Ketrin Ešton otpevao "Oprosti mi, Katrin".

Od mini-koncerta do turističkog vodiča

"Svuda smo rado viđeni, nikoga više ne lažemo... Znam ja da će mnogi sada reći: 'Ćuti, Ivice i pevaj', ali poručio bih tim dušebrižnicima da ću za Srbiju sve učiniti", napomenuo je Dačić u jednom autorskom tekstu povodom 100 dana prethodne vlade Srbije.

Predvodio je Dačić i "mini-koncert", kada je u maju 2019. godine na Budvanskoj rivijeri otpevao niz pesama različitih žanrova, te je, osim dobro poznate i njemu omiljene "Miljacke", nastavio sa opusom Plavog orkestra i pesmom "Bolje biti pijan nego star", potom odabrao jednu primorskog duha, čuvenu "Veruj u ljubav" od Olivera Dragojevića, pa "Lutku sa naslovne strane", grupe Riblja čorba i pesmu "Pukni, zoro" slovenačkog kantautora Manjifika. Inače, mini-koncert je održao na marginama Foruma strategije EU za jadransko-jonsku makroregiju (EUSAIR). I dok je u narodu već duboko ukorenjeno uverenje da Dačić nikada neće odustati od svoje "song-diplomatije", kako je svojevremeno nazvao svoje vokalne aktivnosti, Dačić je došao na čelo parlamenta, te ostaje da vidimo šta sledi...

Ne treba zaboraviti da je, pored brojnih nastupa, imao i "angažovanje" kao turistički vodič tokom posete Kalemegdanu francuskog ministra Erika Besonua. "Ovde je brdo, planine, planinski deo, zato se zove kale, Kale-megdan, kale - brdo... tu su bili Turci", objašnjavao je tada Dačić.

Novi uvid u to kakva je menza

Možda ćemo uspeti da čujemo komentare i na trpezu skupštinskog restorana, kao što smo jednom prilikom čuli šalu Dačića uoči panela posvećenog Zapadnom Balkanu i perspektivama za članstvo u Evropske unije na Strateškom forumu na Bledu: "Za doručak su bile samo tri zemičke, a od toga, jedna prazna..... Pa, kakva je to EU, čime ćete nas privući?".

Podsećamo da je Dačić na mestu ministra spoljnih poslova bio od 2014. godine do juče, kada je preuzeo funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Bio je premijer od 2012. do 2014. godine, a na mestu vođe Socijalističke partije Srbije je od 2006. godine. Devedesetih godina prošlog veka bio je prvi predsednik mladih socijalista Beograda i portparol SPS tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: