Turska osudila

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Zajedničku deklaraciju Grčke, Kipra i Egipta.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

14:37

Turska osudila

U toj deklaraciji je izneta kritika turskih akcija na Severnom Kipru i u Istočnom Mediteranu.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da u potpunosti odbacuje deklaraciju koja sadrži neosnovane optužbe i navode i u kojoj se napada Ankara, umesto da se podrži mir i stabilnost u regionu. Ministarstvo je ponovilo stav Turske da saradnja može da bude ostvarena samo uz uključivanje Severnog Kipra i da će Ankara nastaviti da štiti svoja prava na Kipru i u oblasti Istočnog Mediterana.

U Zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na trilateralnom regionalnom samitu održanom u sredu u Nikoziji, kiparski i egipatski predsednik i grčki premijer pozvali su Ankaru da okonča svoje "provocirajuće" akcije u oblasti Istočnog Mediterana. Oni su takođe zatražili da Turska prihvati poziv Kipra za ulazak u pregovore oko razgraničenja pomorskih zona, prenosi AP.

Samit je održan usred tenzija između Grčke i Turske oko pomorskih granica i prava na potencijalna nalazišta nafte i gasa u regionu Istočnog Mediterana.

Grčka i Kipar su potpisali sporazum o razgraničenju pomorskih zona sa Egiptom, dok je Turska sklopila sličan sporazum sa libijskom vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: