Italija planira uvođenje radikalnih mera

Ukoliko broj kovid pacijenata u odeljenjima intenzivne nege poraste na 2.300, italijanska vlada će morati da uvede radikalne mere.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Sanjay Baid
EPA/Sanjay Baid

Te mere bi mogle da uključe obustavljanje svih aktivnosti koje nisu esencijalne i zabranu kretanja među regijama.

Ovo je preporuka, mišljenje Visokog instituta za zdravstvo (IS S), naučno-tehničke javne ustanove koja je maksimalni autoritet za oblast medicine u Italiji.

U mišljenju IS S, koje prenosi list "Koriere dela Sera", pažljivo su birane reči, ali ono što se preporučuje jasno ukažuje da bi, ukoliko se nastavi širenje kovida19, moglo uslediti totalno zatvaranje odnosno karantin.

To je reč koje poput vrućeg krompira svi izbegavaju da izgovore, a pođednako se vlada, političari, stručnjaci, a možda najviše građani, nadaju da neće morati ponovo u izolaciju kao u prva tri meseca pandemije covida-19.

Porast broja pacijenata u odeljenjima intenzivne nege najviše zabrinjava medicinske radnike i to je, prema mišljenju stručnjaka, najbolji indikator ozbiljnosti situacije.

Juče je 926 pacijenata bilo hospitalizovano u odeljenjima reanimacije, a samo sedam dana ranije 539.

Neke bolnice, kao u regiji Kampanja, već su opasno popunile raspolozivi broj kreveta za najteže pacijente obolele od covida-19.

Visoki Institut za zdravstvo takođe upozorava da je u delu regija faktor Rt, koji pokazuje brzinu širenja koronavirusa, premašio granicu 1, i kreče se oko 1, 5.

Sve dok je taj faktor, čija se vrednost dobije na osnovu merenja dvadesetk parametara, ispod 1 epidemiološka situacija se smatra pod kontrolom.

strana 1 od 647 idi na stranu