Biće rešeno 10. novembra?

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da bi sporna pitanja sa Bugarskom mogla da budu rešena do 10. novembra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.10.2020.

20:55

Biće rešeno 10. novembra?
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Tog datuma zaseda Savet EU za opšte poslove.

Zaev je novinarima rekao da postoje određeni sporni momenti sa Bugarskom, ali je ukazao da nije u interesu nijednog naroda da se ne dozvoli početak pregovora Severne Makedonije sa EU u decembru.

"Pokušavamo da sa naše strane budemo razumni. Nadam se da će i bugarska strana napraviti napor da ne podgrevamo neprijatnosti. Pravi način je da pokušamo da rešavamo stvari, a to i radimo", kazao je Zaev.

Uz sednicu Saveta EU za opšte poslove u Briselu, 10. novembra će u Sofiji biti održan i samit Berlinskog procesa kojim kopredsedavaju Bugarska i Severna Makedonija.

Zaev ipak nije isključio mogućnost da prva međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU ne bude održana krajem godine, jer EU odluke donosi konsenzusom.

Konferenciju za novinare Zaev je održao posle današnjih odvojenih onlajn sastanaka sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropsskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Zaev je rekao da je čelnicima EU preneo da je Severna Makedonija spremna za prvu međuvladinu konferenciju, a da su mu oni pružili snažnu podršku i očekivanje da će uskoro biti završene sve pripreme i da će pristupni pregovori biti otvoreni.

Bugarska bi mogla da blokira dalji napredak Severne Makedonije prema EU, zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika. Sofija osporava makedonski jezik i nacionalni identitet i traži da Dogovor o dobrosusedstvu bude deo pregovaračkog okvira EU sa Severnom Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: