Pitali hrvatskog ministra za brojeve u Srbiji: Ne mogu to objasniti

Zagreb -- Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš nije danas mogao da objasni razliku u broju novozaraženih u Hrvatskoj i Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

On je, međutim, apelovao na sve građane da se uozbilje i suoče sa trenutnim stanjem, kako bi broj inficiranih od preko 1.500 bio smanjen.

Ministar je rekao da je povećani broj novozaraženih očekivan, ali da mora biti usporen. Kazao je da se zdravstveni sistem intenzivno priprema, da se otvaraju novi kovid-centri, što, kako je rekao, nije dobro, jer se sve više sugrađana razboleva, više je teško bolesnih i onih na respiratoru.

Pozvao je građane na konsolidaciju i solidarnost, a zagrebačku Arenu kao kovid-bolnicu najavio kao jednu od opcija.

Upitan da komentariše razliku u brojevima novozaraženih u Hrvatskoj i Srbiji, Beroš je rekao da ne može to da objasni, kao i da to nije njegov zadatak.

"Nisu (u Srbiji) uvodili bitno različite mere, ne mogu objasniti tu razliku, niti je to moj zadatak, o tome vode računa epidemiolozi. Moj primarni zadatak je prilagoditi zdravstveni sistem novim uslovima i to radimo", rekao je Beroš.

Apelovao je na sve građane da drže fizičku distancu i istakao da lično nije odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali će, ističe, učiniti sve da prilagodi zdravstveni sistem aktuelnoj situaciji.

Podsetimo, iz dana u dan u Hrvatskoj raste broj novozaraženih koronavirusom, a i danas je taj broj premašio sva očekivanja. Tamošnji epidemiolozi najavili su da je realno očekivati i da dnevno u Hrvatskoj bude 2.000 obolelih.

strana 1 od 246 idi na stranu