Bačena baklja među okupljene na festivalu "Mirdita"; organizatori: Dosta nam je! VIDEO/FOTO

Beograd -- Policija je blokirala raskrsnicu Birčaninove i Kralja Miutina uoči otvaranja festivala "Mirdita, dobar dan" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr

Pročitajte još:

Mirëdita, dobar dan: Festival koji uznemirava desničare

Upad muškarca na festival "Mirdita, dobar dan": Gurnuo devojku i oteo mikrofon VIDEO

Kako mediji javljaju, bačena je baklja među okupljene, a ultaradesničari pokušavaju da prekinu festival.

Policija je odvela jednog muškarca koji je uleteo u Centar, popeo se na binu, prekinuo uvodno obraćanje i počeo da viče.

Mladić koji je ušao sa gostima na festival vikao je "Vratite me kući".

Festival je otvoren uprkos izgredima. Ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju, pored kordona policije i novinarskih ekipa, okupljeni su i desničari, koji pevaju pesme posvećene Kosovu i Metohiji i mašu zastavama.

Među okupljenima je i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji Sima Spasić, ispred transparenata na kojima su lica Srba, većinom civila, žrtava albanskih zločinaca.

Tu su i lider Srpske desnice Miša Vacić, kao i predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski sa grupom simpatizera i članova te partije.

Deo Centra za kulturnu dekontaminaciju oblepljen je printovima fotografija iz rušilačkog pogroma nad srpskim pravoslavnim hramovima iz 2004. godine.

Milica Ðurđević Stamenkovski rekla je da je taj festival politička provokacija, kao i da će se stranka zalagati za to da se sličan festival sledeće godine održi u Draču.

"Srpska etnička grupa na KiM je najugroženija u Evropi i najmanji procenat naseljavanja stanovništva na jednu teritoriju je upravo procenat poovratka srpskog naroda na KiM", rekla je ona.

Protestnom skupu prisustvuje i grupa od nekoliko desetina mladih ljudi koji nose transparent "Dok srpsku decu na kosovu tuku, Beograd ponovo dozvoljava bruku".

Kordon policije stoji ispred demonstracija. Pripadnici policija ranije danas su blokirali iz predostrožnosti nekoliko beogradskih ulica, budući da je reč o festivalu koji svake godine izazove reagovanja, pa i proteste, kakav je najavljen i za danas.

Protest su najavile i pristalice SRS.

Predstavnici "Mirdite": Desničari ne čuju - Dosta nam je mržnje!

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Reagujući na proteste određenih desničarskih grupa povodom održavanja festivala, predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići kaže da joj je kao mladoj osobi žao što mora da gleda proteste protiv kulturnog događaja koji proviše mir, razmenu mišljenja i saradnju.

"Nažalost, godine prolaze, a isti scenario se ponavlja. Sa druge strane kordona koji nas čuva, nalaze se najžešći protivnici pomirenja i normalizacije odnosa", istakla je ona, a saopštila Inicijativa mladih za ljudska prava.

Dodala je da je dosta širenja laži i propagande koja seje mržu i razara naša dva naroda.

Kuštrim Kolići, predstavnik kosovske Integre, rekao je rekao da je apsurdno koliko jedni o drugima ne znamo i da je "festival jedan od načina da se narod sa Kosova i Srbije upozna, druži i pomiri".

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanske inicijative, istakla je da se za briselskim stolom ne vodi dijalog između Srbije i Kosova, već se dijalog vodi samo na Merdita festivalu, na kojem su otvorene sve najvažnije teme za oba naroda.

"Samo na ovom festivalu se razgovara o nestalim licima, ratnim zločinima i o kulturnm nasleđu i Dečanima, a takve komunikacije nema među onima koji su na vlasti. To se ne čuje u široj javnosti i zato postoje i desničarske grupe koje protestuju jer ne čuju pravu poruku festivala", kazala je Stojanovićeva.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

strana 1 od 226 idi na stranu