Preminuo volonter koji je učestvovao u ispitivanjima vakcine protiv kovida

Brazilske zdravstvene službe saopštile su danas da je preminuo volonter koji je učestvovao u programu razvoja vakcinu protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos, samwordley@gmail.com
Depositphotos, samwordley@gmail.com

U pitanju je vakcina britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu. Prema novim informacijama, volonter je bio deo grupe koja je primila vakcinu protiv meningitisa.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine uprkos smrti volontera, preneo je Rojters.

Ispitivanja vakcine protiv kovida 19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti programa.

''Posle pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti kliničkog razvoja, a i brazilski reguilator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom'', saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Oksfordski Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastavti nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razboleo.

Sa Oksforda su u septembru prvo objavili da se volonter neobjašnjivo razboleo, a kasnije su dodali da je zapaljenska promena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika bila povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv korone.

Treća faza kliničkih ispitivanja obavlja se u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi.

strana 1 od 647 idi na stranu