Sedam evropskih država: Dijalog uz posredstvo EU jedina opcija

Dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU jedina je održiva opcija za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

23:56

Sedam evropskih država: Dijalog uz posredstvo EU jedina opcija
Ilustracija: Depositphotos/ borkus

To je danas ocenilo sedam evropskih država u zajedničkom saopštenju.

Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Norveška, Belgija i Estonija pozivaju u zajedničkom saopštenju "sve političke aktere na Kosovu i u Srbiji da saradjuju i grade politički konsenzus ka zajedničkom cilju", prenosi Glas Amerike.

"To će takodje zahtevati odlučne reformske napore obe zemlje da ojačaju vladavinu zakona, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ističemo značaj saradnje sa misijom Euleks i da je poštovanje i saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu medjunarodna obaveza Kosova", stoji u saopštenju.

U saopštenju, objavljenom u danu sednice Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu, pozdravlja se "što su vlade Srbije i Kosova potvrdile stratešku posvećenost budućnosti u Evropskoj uniji".

Dodaje se da je dijalog uz posredstvo EU ključni uslov za napredovanje Srbije i Kosova na evropskom putu.

"Pozivamo obe strane da grade poverenje i uzdrže se od retorike i provokativnih postupaka koji podižu tenzije i rizikuju zastoj u dijalogu. Očekujemo da obe strane rade konstruktivno sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom na postizanju pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji takodje doprinosi regionalnoj stabilnosti", navodi se u dokumentu.

Nemačka, Francuska, Belgija i Estonija su članice Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: